"Šturmas baigtas, o kariškiai yra įmonėje, šalina minas", - vienas vietos šaltinis, informuotas apie šią operaciją, sakė naujienų agentūrai "Reuters".

Valstybinė naftos ir dujų bendrovė "Sonatrach" nurodė, kad kovotojai, kurie atakavo tą dujų įmonę trečiadienį ir pagrobė daug įkaitų, buvo užminavę gamyklos kompleksą.

Kol kas tiksliai nežinoma, kiek užpuolikų, taip pat užsieniečių ir alžyriečių įkaitų žuvo per dramą įmonėje, esančioje prie In Amenaso miesto netoli nuo sienos su Libija.

Anksčiau šeštadienį Alžyro specialiosios pajėgos rado toje įmonėje 15 apdegusių lavonų. Šiuo metu mėginama nustatyti tų aukų tapatybę, šaltinis sakė "Reuters", pridūręs, kad jų žūties priežastis kol kas neaiški.

Šeštadienį buvo išvaduota 16 užsieniečių įkaitų, sakė šiai operacijai artimas šaltinis. Tarp jų buvo du amerikiečiai, du vokiečiai ir portugalas.

Didžioji Britanija nurodė, kad šiuo metu nežinoma, kur yra mažiau ne dešimt toje įmonėje dirbusių jos piliečių.

Ataka prieš In Amenaso dujų įmonę tapo didžiausia tarptautine įkaitų krize per kelis dešimtmečius, o Sacharos dykumoje veikiantys kovotojai atsidūrė pasaulio žiniasklaidos dėmesio centre.

Ankstesniuose pranešimuose nurodoma, kad žuvo 12-30 įkaitų, bet daugelio užsieniečių likimas dar nežinomas - tarp jų esama Norvegijos, Japonijos, Didžiosios Britanijos ir JAV piliečių.

JAV valstybės departamentas penktadienį pranešė, kad vienas amerikietis Frederickas Buttaccio žuvo, bet kaip tai įvyko nenurodė.

Prancūzijos gynybos ministras sakė supratęs, kad tarp įkaitų prancūzų nebėra.

Du norvegai buvo paleisti naktį, bet dar šešių trūksta. Rumunija pranešė, jog trys jos tautiečiai yra išvaduoti, bet vienas žuvo, sakė šeštadienį premjeras Victoras Ponta. Dar pasigendama kažkiek japonų technikų.

Dešimtys Vakarų šalių specialistų ir šimtai alžyriečių darbininkų buvo įtvirtintame komplekse, kai jį trečiadienį auštant užėmė islamistų kovotojai, pareikšdami, jog šitaip jie siekią sustabdyti Prancūzijos karinę operaciją gretimame Malyje.

Šimtai įkaitų pabėgo ketvirtadienį, kai Alžyro kariai pradėjo operaciją, bet daug įkaitų žuvo.

Šeštadienį po pietų BBC paskelbė, jog žinoma, kad žuvo 7 įkaitais laikyti užsienio piliečiai ir 11 pagrobėjų. Per Alžyro pajėgų surengtą specialiąją operaciją daugiau kaip 600 įkaitų, tarp jų 573 alžyriečiai ir apie 100 užsieniečių, buvo išlaisvinti. Taip pat pavyko likviduoti tris ekstremistų grupuotės vadeivas.

Apie tai, kad nelaisvėje Alžyre įkaitais laikomi žmonės, pranešė dujų telkinį užgrobę kovotojai, pasivadinę "Pasirašiusiųjų krauju batalionu".

Norėjo mainų

Alžyro islamistų grupuotės "Pasirašiusieji krauju" vadeiva Mokhtaras Belmokhtaras pasiūlė JAV valdžiai iškeisti amerikiečius įkaitus į du kovotojus, laikomus JAV kalėjimuose - egiptietį šeichą Omarą Abdelį-Rahmaną ir pakistanietę Aafia Siddiqui.

Be to, Alžyro saugumo tarnybų duomenimis, 16 žmonių laikomi dingusiais be žinios: dešimt japonų ir šeši norvegai.

Sausio 18 d. Alžyro žiniasklaida pranešė, kad iš dujų gavybos teritorijos buvo išlaisvinta apie 600 alžyriečių, taip pat du britai, airis, prancūzas ir Kenijos pilietis.