Nepaprastųjų situacijų valdymo pareigūnai sakė, kad audros sukeltų bangų aukštis pakrantėse siekia apie 4 metrus. Lėtai judantis taifūnas sausumą pasiekė sekmadienio rytą Luzono saloje.

Meteorologai teigia, kad taifūnas atneš mažiausiai tris paras nepertraukiamo lietaus, tad jau dabar nuogąstaujama dėl galimų potvynių ir purvo nuošliaužų.

Pagrindinės valstybinės nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros vadovas Alexanderis Pama sako, kad Luzono saloje dėl saugumo namus paliko daugiau nei 10 tūkst. žmonių, tačiau apie aukas pranešimų kol kas negauta.

„Šiuo metu plūsta pranešimai apie sugriautus namus, nutrauktus elektros tiekimo laidus ir kelius blokuojančius nuverstus medžius“, - situaciją komentuoja pareigūnas.
Taifūnas Koppu

Vadinamoji audros akis juda į vakarus maždaug 3 kilometrų per valandą greičiu.

„Ji labai sulėtėjo, praktiškai vos šliaužia. Tikimės, kad pagreitės ir greičiau mus paliks ramybėje“, – sako A. Pama.

Dėl stichijos ir nuogąstavimų dėl purvo nuošliaužų šalies šiaurėje ribojamas autobusų eismas kalnuotose vietovėse, neplaukioja keltai, neskraido lėktuvai.

Taifūnas Koppu

Penktadienį Filipinų prezidentas Benigno Aquino per televiziją kreipėsi į šalies žmones ir perspėjo apie galimą pavojų. Paskutinį kartą viešai prezidentas apie stichiją kalbėjo 2013 metais, kai taifūnas „Haiyan“ nusinešė daugiau nei 6 tūkst. 300 gyvybių.

BBC mokslo redaktorius Davidas Shukmanas, kuris šiuo metu yra Filipinų sostinėje Maniloje, sako, kad po 2013 metų taifūno visuomenės perspėjimo sistema kaip reikiant patobulinta, tad žymiai daugiau vilties, kad vietiniams nieko nenutiks.

Taifūnas Koppu

Taifūnas „Koppu“, dar vadinamas ir „Lando“, yra maždaug 650 kilometrų skersmens, jį lydi iki 250 kilometrų per valandą stiprumo vėjas. Jis juda lėtai, o tai bloga naujiena, nes per ilgą laiką iškris pavojingas kiekis lietaus.

UNICEF atstovė Maniloje Lotta Sylwander BBC sakė, kad labiausiai nukentėjusiose vietovėse žmonėms reikia būti pasirengus atsilaikyti iki 72 valandų.

Taifūnas Koppu

„Tiek laiko judės taifūnas, o per tą laiką naudotis transportu bus praktiškai neįmanoma, tad reikia būti pasirengus iš anksto. Tikimės, kad žmonės taip ir padarė, kad jiems namuose nepritrūks vandens ir maisto“, – sako ji.