„Brexit“ balsavimas pasiuntė mums labai aiškią žinią, kad negalime leisti laisvam (žmonių) judėjimui tęstis, kaip buvo anksčiau“, – pabrėžė Th. May, turėdama omenyje praeitą savaitę įvykusį referendumą, kuriame Jungtinė Karalystė netikėtai nubalsavo už pasitraukimą iš Bendrijos.

„Svarbu, kad gautume tinkamą sutartį dėl laisvo judėjimo kontrolęs, tačiau užsitikrintume geriausią įmanomą sutartį dėl prekybos prekėmis ir paslaugomis“, – Th. May, kuri prieš referendumą agitavo pasilikti bloke, sakė televizijos ITV politinių pokalbių laidai „Peston on Sunday“.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel tvirtino, kad prekybos sutartyje su Britanija turėtų būti numatyta judėjimo laisvė, bet Prancūzijos finansų ministras Michelis Sapinas vėliau tvirtino, kad bet kokios galimybės yra „ant stalo“.

Th.May sakė, kad siektų „garantuoti“, jog ES piliečiai, šiuo metu gyvenantys Britanijoje, būtų apsaugoti nuo bet kokių imigracijos įstatymų pokyčių. Ji taip pat pažymėjo, kad nėra „jokio kalendoriaus“, kada Britanija turėtų pasitraukti iš ES.

„Esmė ne ta, kad Jungtinė Karalystė traukiasi – esmė, kad Jungtinė Karalystės žengia į pasaulio centrinę sceną“, – pridūrė ji.

Sekmadienį paskelbta laikraščio „Sun on Sunday“ atlikta Konservatorių partijos narių, kurie spręs, kas pakeis premjerą Davidą Cameroną, apklausa rodo, kad Th.May yra apie 30 procentinių punktų populiaresnė negu jos artimiausias varžovas Michaelas Gove'as.