Nesutarimai pirmiausiai tvyro dėl laisvosios prekybos, klimato apsaugos ir pabėgėlių krizės. Derybos tęsėsi ir naktį, jos vyko sunkiai, nors buvo siekiama tik minimalaus kompromiso.

D. Trampas pasibaigus G7 konferencijai ketina nuspręsti, ar jo šalis pasitrauks iš Paryžiaus klimato kaitos susitarimo. Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir kitų šalių lyderiai susitikime ragino Vašingtoną vykdyti duotus įsipareigojimus mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą. Ginče dėl laisvosios prekybos JAV prezidentas tvirtai laikėsi savo izoliacinio kurso ir kritikavo Vokietiją, kad ji nors ir daug eksportuoja į JAV, tačiau perka mažiau. Jau per parengiamuosius finansų ministrų pokalbius dėl JAV pasipriešinimo žlugo įprasto G7 pareiškimo, kuriuo raginama kovoti prieš protekcionizmą, priėmimas.

Pabėgėlių klausimu D. Trumpas pasipriešino išsamiam planui krizei įveikti, taip įžeisdamas susitiko šeimininkę Italiją. Baigiamajame komunikate JAV reikalavimu bus tik trumpa pastraipa dėl pabėgėlių, kurioje pabrėžiami saugumo klausimai.

„Mes patvirtiname suverenias valstybių teises kontroliuoti savo sienas ir nustatyti aiškias ribas imigracijai“, – sakoma projekte, kurį pavyko gauto agentūrai dpa.

Italija siekė bendro pareiškimo dėl pozityvių imigracijos aspektų ir geresnio pabėgėlių krizės įveikimo. Čia turėjo būti kalbama ir apie legalią migraciją. Tačiau amerikiečių derybininkai tai blokavo dar prieš susitikimą.

„Aš dar niekuomet nesu mačiusi tokio viršūnių susitikimo“, – sakė vienos plėtros organizacijos atstovė.

Turėdama omenyje JAV blokados politiką, ji sakė: „Tačiau ir kitos šalys privalo pasakyti, kur yra raudona linija“.

G7 grupė yra kolektyvinių sprendimų forumas, pabrėžė „Oxfam“ organizacijos atstovas.

„JAV pozicija, kad kiti turi pritarti Vašingtono nuomonei arba priešingu atveju nieko nėra įmanomo, nesukuria pasitikėjimo“, – kalbėjo jis.

Per pirmąją susitikimo dieną sutarta dar aktyviau dalytis svarbia informacija apie teroristus ir siekti, kad būtų sunaikinti teroristų finansavimo šaltiniai. Šie susitarimai įrašyti kovos su terorizmu ir ginkluotu ekstremizmu deklaracijoje.

Tuo metu pokalbiuose dėl klimato kaitos ir tarptautinės prekybos pažangos nepasiekta. Pranešama, kad Jungtinių Valstijų prezidentas ir jo administracija dar nėra apsisprendusi, ar pritars Paryžiaus konferencijos idėjoms.

Anksčiau Donaldas Trumpas žadėjo atsisakyti įsipareigojimų Paryžiaus sutartyje, kuria siekiama sušvelninti klimato kaitą mažinant anglies emisiją. Tačiau tikimasi, kad Didžiojo septyneto šalių pozicijas pavyks suderinti.