Šalių lyderiai taip pat paragino Maskvą pradėti derybas su naująja Kijevo valdžia, skelbia BBC ir „Reuters“.

Susitikime Briuselyje, o ne Juodosios jūros kurorte Sočyje, kaip buvo numatyta anksčiau, Vakarų šalys ir Japonija pareiškė griežtą poziciją Ukrainos klausimu, nors Europos Sąjungos ketinimai dėl tolesnių sankcijų vis dar neaiškūs.

„Mes vieningai pasmerkiame Rusijos Federacijos besitęsiantį Ukrainos suvereniteto ir teritorinio vientisumo pažeidimą, - rašoma bendrame JAV, Vokietijos, Japonijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Italijos ir Kanados pareiškime. - Rusijos įvykdyta neteisėta Krymo aneksija bei veiksmai siekiant destabilizuoti Rytų Ukrainą yra nepriimtini ir privalo būti sustabdyti.“

JAV prezidentas Barackas Obama ir Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas pareiškė, kad Maskva privalo pripažinti išrinktąjį Ukrainos prezidentą Petro Porošenką, kurio inauguracija įvyks šeštadienį.

Briuselyje įvykusiame susitikime G7 šalių lyderiai teigė visiškai palaikantys P. Porošenką.

B. Obama taip pat negailėjo griežtų žodžių ir teigė, kad Rusijos ekonomika jau kenčia ir ji patirs dar didesnių sunkumų, jeigu V. Putinas nepakeis savo veiksmų.

„Jeigu Rusijos provokacijos tęsis, akivaizdu iš mūsų diskusijų čia, kad G7 šalys yra pasiruošusios įvesti papildomas baudžiamąsias priemones Rusijai, - sakė B. Obama. - Šiandien, priešingai nei auganti pasaulio ekonomika, Rusijos ekonomika yra silpnesnė dėl šios šalies valdžios sprendimų".

V. Putinas, kuris penktadienį Prancūzijoje minint 70-ąsias Sąjungininkų kariuomenės išsilaipinimo Normandijoje metines susitiks su Vokietijos kanclere Angela Merkel, Prancūzijos prezidentu Francois Hollande ir D. Cameronu, atrodė ramus dėl jam pareikštų grasinimų.

Mažai tikėtina, kad Prancūzijoje įvyks B. Obamos ir V. Putino susitikimas. Tačiau B.Obama pripažino, kad pasitaikius galimybei jis pristatytų tą pačią žinutę, kuri siunčiama visos krizės metu.

Ketvirtadienį D. Cameronas susitikęs su V. Putinu Paryžiaus oro uoste turėjo galimybę pareikšti jam "labai aiškią ir griežtą žinutę". Tai buvo pirmas V. Putino susitikimas su Vakarų lyderiu nuo Ukrainos krizės pradžios.

Vėliau vakarienei V. Putinas susitiko su F. Hollande, tačiau, anot rusų žiniasklaidos, po susitikimo lyderiai nepaskelbė jokio pranešimo.