FTB vadovas Jamesas Comey informavo apie per pastaruosius mėnesius išaugusį amerikiečių ir europiečių skaičių, kurie nelegaliai vyksta į Siriją kovoti prieš prezidento Basharo al-Assado režimą. Daugelis išvykusiųjų kaunasi radikalių islamistų gretose, pavyzdžiui, kartu su "Irako ir Levanto islamo valstybės" (ISIL) kovotojais. JAV žvalgybos pareigūnai baiminasi, jog šie asmenys grįš persismelkę radikalia islamistine pasaulėžiūra ir planuos naujus teroristinius išpuolius JAV arba Europoje.

J. Comey dabartinę situaciją palygino su sovietų įsiveržimu į Afganistaną 1980-aisiais, kuomet tūkstančiai užsienio kovotojų vyko padėti afganistaniečių modžahedams, o vėliau tapo "Al Qaeda" teroristų tinklo nariais.

Jamesas Comey
"Visi prisimenantys aštuntąjį ir devintąjį dešimtmečius puikiai suvokia paralelę tarp karo Afganistane ir rugsėjo 11-osios atakų, - aiškino FTB direktorius. - Dabar tas pats vyksta Sirijoje, tačiau kur kas didesniu mastu".

Pareigūnas įspėjo, kad į Siriją vyksta "kur kas daugiau žmonių", nei vyko į Afganistaną, be to, "nuvykti ir grįžti" dabar tapo kur kas lengviau.

"Taigi iš Sirijos kada nors išvyks diaspora ir mes esame pasiryžę užkirsti kelią paralelėms tarp Sirijos ir būsimos rugsėjo 11 dienos", - J. Comey žodžius citavo "The Washington Post".

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusio Tarptautinio radikalizacijos tyrimų centro duomenimis 2013 m. gruodį Sirijoje kovėsi 11 tūkst. užsieniečių iš 74 pasaulio valstybių. Anot centro ekspertų, šis skaičius kur kas didesnis nei bet kuriame kitame konflikte nuo Afganistano karo laikų. Nors dauguma šių kovotojų atvyko iš Artimųjų Rytų šalių, Sirijoje taip pat kaunasi 2 800 Vakarų valstybių piliečių. JAV žvalgybos pareigūnai tvirtina, kad vasarį prieš B. al Asado vyriausybę kovojo bent 50 amerikiečių. Nuo 2011 metų Sirijoje taip pat kovėsi 700 prancūzų ir 500 britų.

Būtent kovotojai iš Europos labiausiai jaudina FTB vadovą.

"Jie iš šalių, kurioms JAV taiko bevizį režimą, - aiškino J. Comey. - Jei kas nors sugeba išsprūsti iš Sirijos, jie čia gali atvykti labai lengvai".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (551)