„Aleksandro Gentelevo filmas „Putino žaidimai“ (Vokietija, Izraelis, Austrija, 2013 m.) nuo spalio 9 d. pradedamas rodyti Kijevo kino teatre „Oktiabr“. Šio filmo žanras – politinė dokumentika. Tai – milijardų išgrobstymą rengiant asmeninį V. Putino projektą – 2014 m. žiemos olimpines žaidynes – pasmerkiantis filmas. Šio filmo rodymas Rusijoje buvo uždraustas“, - rašoma festivalio organizatorių išplatintame žiniasklaidos pranešime.

Kaip praneša newsru.com, šios kino juostos premjera įvyko praėjusiais metais Amsterdame, viename iš didžiausių tarptautinių dokumentinių filmų festivalyje IDFA.

Filmo „Putino žaidimai“ prodiuserei Simonai Bauman už tai, kad filmas nebūtų rodymas, siūlyta 1 mln. JAV dolerių (2,73 mln. litų) suma.

Vienas iš „Putino žaidimų“ herojų – į Londoną pabėgęs buvęs statybininkas Valerijus Morozovas. Jis pasakoja režisieriui apie kyšių reikalavimus vykdant olimpinius projektus, o atsisakant duoti kyšį šie reikalavimai virsdavo atvirais grasinimais. 

Šiame filme kalbama apie tai, kad pirmą kartą per visą žiemos olimpinių žaidynių istoriją jos vyko subtropiniame kurorte. 2014 m. Sočio olimpinės žaidynės pagal išlaidas tapo brangiausiomis žiemos olimpinėmis žaidynėmis visoje istorijoje. Be to, buvo pasiektas korupcijos ir didybės manijos masto rekordas. Už 45 kilometrų kelio iki olimpinio kaimelio tiesimui išleistus pinigus galima buvo jį auksu ar juodaisiais ikrais.

Režisieriui A. Gentelevui pavyko pasikalbėti su keliais svarbiais asmenimis, pradedant Sočio meru ir korumpuotais subrangovais, senatoriais bei lobistais, baigiant Rusijos olimpinio komiteto prezidentu. Šie pokalbiai padėjo filmo režisieriui A. Gentelevui nušviesti Sočio olimpinių žaidynių lėšų grobstymo ir ekologinių padarinių mastą.

Planuojama filmą „Putino žaidimai“ rodyti ir kituose Ukrainos miestuose.