Šimtai ginkluotų vyrų iš pradžių, auštant, puolė lengvai ginkluotą kariškių priešakinį postą. Vėliau daugelis užpuolikų atsitraukė, bet maždaug 30 jų užėmė mokyklą ir naudojasi civiliais kaip gyvuoju skydu, pranešė kariškiai.

„Kol kas jie yra mokykloje, laiko civilius. Jie jais naudojasi kaip gyvaisiais skydais“, – telefonu naujienų agentūrai AFP sakė už tą rajoną atsakingo armijos dalinio atstovas kapitonas Arvinas Encinasas.

Pasak jo, užpuolikai aplink mokyklą pridėliojo savadarbių bombų.

A. Encinasas nežinojo, kiek įkaitų buvo paimta ir ar tarp jų yra vaikų.

Ūkininkų miestelis Pigkavajanas yra už maždaug 160 km nuo Maravio, kur su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) susiję kovotojai jau mėnesį kaunasi su vyriausybinėmis pajėgomis. Konfliktas jau pareikalavo šimtų gyvybių.

Ginkluotųjų pajėgų atstovas Restituto Padilla anksčiau sakė, kad Pigkavajano užpuolikai yra iš „Bangsamoro islamo laisvės kovotojų“ (BIFF) – vienos iš keturių ginkluotų grupuočių, veikiančių pietiniame Filipinų Mindanao regione ir prisiekusių ištikimybę IS.

Vietos policija sakė, kad BIFF atakos tikslas galėjo būti noras padėti kovotojams Maravyje, atitraukiant kariškių dėmesį.

R. Padilla sakė, kad kovotojai postą atakavo auštant, paskui susišaudė su kariais ir atsitraukė. Toks smūgio ir atsitraukimo planas būdingas BIFF.

„Tai jau išspręsta. Priešas atsitraukė ... Jiems nepavyko“, – trečiadienį priešpiet sakė R. Padilla.

Tačiau maždaug po šešių valandų A. Encinasas pranešė apie įkaitų krizę mokykloje. Tada R. Padilla pasirodė per televiziją ir patvirtino, kad kovotojai yra užėmę mokyklą.

A. Encinasas ir R. Padilla sakė, kad visą dieną buvo susidūrimų aplink Pigkavajaną, kurį supa pelkės, kalnai ir dirbami laukai.

Pigkavajano meras Eliseo Garsesa sakė, kad užpuolikų iš pradžių buvo maždaug 200.