Vėjai, kurių gūsių greitis siekė 250 kilometrus per valandą, ir smarki liūtis sukėlė chaosą Manilos megapolyje, taip pat atokiuose žvejų kaimuose, kai „Rammasun“ antradienio vakarą atslinko nuo Ramiojo vandenyno.

„Maniau, kad mirsiu. Išėjau ieškoti benzino tam atvejui, jeigu prireiktų evakuotis, tačiau tai buvo klaida“, – 35 metų triračio motociklo vairuotojas Pedro Rojasas pasakojo susiėmęs už prakirstos galvos vietos merijoje viename Manilos priemiestyje.

„Mano triratis motociklas dukart apsivertė, kai įvažiavau į liūties šuorus. Atrodė, tarsi būčiau atsitrenkęs į sieną ... visur skraidė didžiuliai stogų skardos lakštai.“

Viena moteris žuvo rytinėje Samaro saloje, o dar trys žmonės žuvo, kai ant jų nuvirto siena vietovėje, esančioje už maždaug 100 kilometrų į pietus Manilos, sakė nacionalinės stichinių nelaimių valdymo tarybos vadovas Alexanderas Pama.

Taifūnui tebeslenkant virš Filipinų, o daugelyje vietų dingus elektrai, žalos ir potencialaus aukų skaičiaus nebuvo įmanoma nustatyti.

Tačiau baiminamasi, kad aukų skaičius didės: antradienio vakarą buvo pranešta apie tris dingusius žvejus, o daugelis silpnos konstrukcijos namų buvo sugriauti pajūrio kaimuose bei didmiesčių lūšnynuose.

A.Pama nurodė, kad stengiasi gauti patvirtintos informacijos apie kitas aukas, o vietos žiniasklaida citavo vieno Manilos priemiesčio gubernatorių, kuris sakė, jog ten žuvo trys žmonės.

Taifūno centras praslinko netoli Manilos, turinčios per 12 mln. gyventojų, tačiau smarkūs vėjai ir liūčių šuorai praktiškai paralyžiavo šį didmiestį.

Daugelis vietų, įskaitant verslo rajoną Makatį, paryčiais liko be elektros, kai vėjas laužė medžių šakas ir traukė elektros linijų laidus. Elektros tinklų gedimai dar nebuvo sutaisyti rytą.

Vėjai taip pat nuniokojo palaikius namus lūšnynuose palei Manilos įlanką, kuriuose gyvena šimtai tūkstančių žmonių.

Visoje šalyje apie 400 tūkst. žmonių turėjo palikti savo namus ir prisiglausti evakuacijos centruose, nurodė stichinių nelaimių valdymo taryba.

„Rammasun“, kurio pavadinimas tajų kalba reiškia „Griaustinio dievas“, trečiadienio popietę nuslinks į Pietų Kinijos jūrą, o vėliau tikriausiai artės prie pietinės Kinijos, nurodė nacionalinė orų tarnyba.