Maždaug 20 žmonių grupė, kuriai vadovauja buvęs Filipinų laivybos pareigūnas Nicanoras Faeldonas ir kurioje yra televizininkų, į Skarboro atolą turėjo išvykti iš šiaurinėje šalies pakrantėje esančio Masinloko miesto.

Kinija reiškia pretenzijas į šį atolą, kaip ir į beveik visą Pietų Kinijos jūrą iki kitų Azijos valstybių krantų, o Filipinai sako, kad Skarboras aiškiai yra jos išimtinėje 200 jūrmylių ekonominėje zonoje.

Sukeldamos įtampą, abi valstybės aplink tą atolą laiko savo laivus - nuo balandžio 10 dienos, kai kinų laivai sutrukdė filipiniečių kariniam laivui areštuoti kinų žvejus.

Kinija ir Filipinai įvedė atskirus žvejybos draudimus aplink ginčijamą teritoriją, kurie įsigaliojo trečiadienį. Kai kurie stebėtojai šiuos žingsnius laiko prestižą išsaugančiu būdu abiem šalims pasitraukti iš ginčo.

Po B. Aquino paskutinės minutės skambučio šį penktadienį protestuotojai atšaukė savo kelionę, žurnalistams sakė N. Faeldonas.

"Sulaukiau prezidento skambučio su prašymu atidėti šią kelionę... Pasitariau su grupe ir mes sutikome ... ją atidėti, - sakė N.Faeldonas. - Jis sakė manantis, kad šių veiksmų atidėjimas gali labiau prisidėti prie ginčo sprendimo".

Pasak N.Faeldono, anksčiau buvo siekiama šia kelione paskatinti pasaulio paramą Filipinų vyriausybės pastangoms taikiai išspręsti ginčą su didžiule kaimyne.

Skarboro atolas, mažytė uolėta salelė Pietų Kinijos jūroje, yra maždaug 230 km nuo Filipinų pagrindinės Lusono salos. Artimiausia didesnė Kinijos teritorija Skarboro atolui yra už 1,2 tūkst. km į šiaurės vakarus, rodo Filipinų karinio jūrų laivyno žemėlapiai.