Praėjusią savaitę du JT ekspertai reikalavo, kad šalis užbaigtų neteisminius žudymus, kurių labai padaugėjo R. Dutertei tapus prezidentu. Politikas pažadėjo išžudyti narkotikų prekeivius.

R. Dutertė Filipinų prezidento rinkimus laimėjo gegužės 9-ąją dieną. Jam atėjus į valdžią nužudyta apie 900 įtariamų narkotikų prekeivių.

R. Dutertė penktadienį paneigė, kad šalies vyriausybė yra atsakinga už žudynes, o vidurnaktį vykusios spaudos konferencijos metu sakė, kad šie žudymai nėra Filipinų policininkų darbas. Prezidentas taip pat pakvietė JT ekspertus atvykti į šalį ir atlikti tyrimą.

"Aš įrodysiu, kad jūs esate labai kvaili ekspertai", - sakė Filipinų lyderis, ragindamas skaičiuoti ne tik mirusius narkotikų prekeivius, bet ir nekaltus, dėl narkotikų žuvusius žmones.

"Nenoriu jūsų įžeisti. Bet galbūt mums reikia nuspręsti atsiskirti nuo JT. Kodėl turime klausytis šitų kvailysčių?", - pridūrė jis.

Kritikuodamas JT, kad organizacija nedaro pakankamai sprendžiant bado ir terorizmo problemas bei dėl organizacijos nepajėgumo sukontroliuoti situacijas Sirijoje ir Irake, leidžiant bombarduoti kaimus ir žudyti nekaltus civilius, prezidentas sakė pakviesiąs Kiniją ir Afrikos tautas suformuoti kitą pasaulinę organizaciją.

"Žinote JT, jei jūs galite pasakyti vieną blogą dalyką apie mane, aš apie jus galiu pasakyti 10. Aš jums sakau, jūs nenaudingi", - sakė R. Dutertė.