Prieš išvykdamas R. Duterte sakė, kad šis vizitas išryškina jo vykdomą nepriklausomą užsienio politiką ir norą užmegzti glaudesnius ryšius su Rusija, kuri „turi liautis buvusi Filipinų diplomatijos užribyje“.

„Per didelė priklausomybė nuo tradicinių partnerių suvaržė mūsų veiksmų laisvę labai dinamiškoje tarptautinėje arenoje, – sakė prezidentas. – Tai strateginis neapsižiūrėjimas, dėl kurio mūsų šalis neišnaudojo daug galimybių. Esu pasiryžęs tai ištaisyti“.

Pernai birželį tapęs prezidentu, R. Duterte nenuilstamai pliekė tuometinį JAV vadovą Baracką Obamą už tai, kad šis kritikavo jo karą su narkotikais, nusinešusį tūkstančius įtariamų kvaišalų prekeivių ir narkomanų gyvybių. Amerikos prezidentu tapus Donaldui Trumpui, jo požiūris į Vašingtoną tapo pastebimai draugiškesnis.

Vos stojęs prie Filipinų vairo, F. Duterte ėmėsi žingsnių stiprinti ryšius su Kinija bei Rusija, su kurių lyderiais jis neseniai buvo susitikęs. Tai žymėjo drastišką posūkį Manilos, kuri daug metų buvo tvirta Vašingtono sąjungininkė, užsienio politikoje.

„Rusija yra šalis, su kuria turime bendradarbiauti – esama galimybių, kurių negalima nepaisyti, – sakė F. Duterte. – Atsižvelgiant į jos geografinę aprėptį Azijos ir Ramiojo vandenyno regione bei strateginius interesus jame, reikalingas pozityvus bendradarbiavimas, kad būtų rastos mūsų sąveikos ir interesų sritys“.

Pasak F. Duterte, šalys dvišalius santykius užmezgė prieš keturis dešimtmečius, tačiau durys plėtoti bendradarbiavimą buvo tik „šiek tiek kiek pravertos“, o dabar „mes galime bendromis pastangomis plačiau atverti šias duris“.

Kartu su prezidentu į Rusiją vyksta įstatymų leidėjų, vyriausybės narių ir verslo lyderių delegacija.

Užsienio reikalų sekretoriaus pavaduotoja Maria Cleofe Natividad sakė, kad R. Duterte trečiadienį susitiks su Rusijos premjeru Dmitrijumi Medvedevu, su kuriuo aptars ekonominę partnerystę ir kitas bendradarbiavimo sritis. Ketvirtadienį per R. Duterte susitikimą su V. Putinu bus aptartas šalių politinis, karinis ir gynybinis bendradarbiavimas.

Filipinų vadovas į Rusiją atvyksta V. Putino kvietimu. Abu lyderiai buvo susitikę lapkritį Peru, kur vyko Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono valstybių viršūnių susitikimas.

R. Duterte taip pat ketina pasakyti kalbą Maskvos valstybiniame tarptautinių santykių institute, kartu su Filipinų verslo lyderiais dalyvauti Filipinų ir Rusijos verslo forume bei susitikti su filipiniečių bendruomenės Rusijoje atstovais.

Gerėjant tarpusavio ryšiams, šalys sutarė viena kitos sostinėje atidaryti savo karinių atašė biurus, nurodė M.C. Natividad.

R. Duterte vizito metu planuojama pasirašyti pluoštą susitarimų, tarp jų dėl gynybinio, karinio ir techninio bendradarbiavimo, sutartį dėl savitarpio teisinės pagalbos baudžiamosiose bylose bei sutartį dėl ekstradicijos, taip pat šalių nacionalinių saugumo tarybų susitarimo memorandumą dėl bendradarbiavimo saugumo srityje.