„Tai beviltiškas „Abu Sayyaf“ grupuotės poelgis, nes jie suprato negausią naudos iš šių pagrobimų“, – naujienų agentūrai AFP sakė J. Petinglay.

Iš pradžių „Abbu Sayyaf“ buvo menkai koordinuojamas kovotojų tinklas, susiformavęs 10-ame dešimtmetyje ir pradinį finansavimą gavę iš Osamos bin Ladeno teroristų tinklo „al Qaeda“. Dabar „Abbu Sayyaf“ yra suskilusi į frakcijas, ir kai kurios jų toliau užsiima banditizmu ir grobimais.

Viena frakcija, paskelbusi ištikimybę „Islamo valstybės“ grupuotei, yra užėmusi dalį Maravio miesto, šios daugiausiai katalikiškos valstybės svarbiausio musulmoniško miesto.

Nors gegužę buvo pradėtas JAV remiamas puolimas miestui išvaduoti, nusinešęs jau per 460 žmonių gyvybių ir privertęs daugiau kaip 400 tūkst. gyventojų palikti savo namus, kovotojai tebelaiko užėmę dalį Maravio.

Vietnamo piliečiai kartu su keturiais kitais įgulos nariais, pernai lapkritį pagrobti iš laivo, kai jį užgrobė kovotojai prie pietinio Mindanao regiono, praneša kariuomenė.

Vienas iš šešių įgulos narių buvo išgelbėtas praeitą mėnesį, dar trys liko nelaisvėje, sakė J. Petinglay.

„Abu Sayyaf“ kovotojai iš viso turi 22 belaisvius, 16 iš jų užsieniečiai, teigė J. Petinglay.

Jeigu išmokos nesumokamos „Abu Sayyaf“ dažniausiai įkaitams nupjauna galvas.

Vasarį 70 metų Vokietijos piliečiui Jurgenui Kanteriui buvo nupjauta galva, kai už jį nebuvo sumokėta 30 milijonų pesų (beveik 1, 5 milijono eurų) išpirka.

Pernai grupuotė nukirsdino du pagrobtus Kanados piliečius.