Praėjus trims dienoms po to, kai supertaifūnas „Haiyan“ sulygino su žeme ištisus miestus vidurio Filipinuose ir paliko tarp griuvėsių išsibarsčiusius daugybę lavonų, neviltis didėjo nuniokotose gyvenvietėse, pristigusiose maisto, vandens ir maisto.

„Mums reikalinga organizuota, koordinuota brigada, kuri rinktų lavonus, gabentų maistą ir sustabdytų plėšikavimą“, – sakė 54 metų Joan Lumbre-Wilson, kuri buvo didelėje žmonių minioje, susirinkusioje prie vieno iš nedaugelio pagalbos centrų griuvėsiais virtusiame Taklobano mieste.

„Praėjo jau keturios dienos. Mes norime vandens ir maisto. Norime, kad kas nors mums padėtų. Esame emociškai ir fiziškai išsekę. Yra daugybė kūdikių ir vaikų, kuriems reikia priežiūros“, – aiškino ji.

„Haiyan“ sukėlė iki 5 metrų aukščio patvankos bangas, kurios ritosi į sausumą tarsi cunamis, o vandens srautai griovė beveik viską savo kelyje – dideliame pakrančių ruože šios salų valstybės vidurio regione.

Viena rytinėje Leitės provincijoje, kuriose sostinė yra Taklobanas, kaip manoma, žuvo apie 10 tūkst. žmonių, sakė regiono policijos vadovas.

Filipinų institucijos nebespėja reaguoti į tokio masto nelaimę, o jų pastangas greitai suteikti pagalbą apsunkina faktas, kad audra sunaikino oro uostus, kelius, tiltus ir kitokią infrastruktūrą.

Daugelis vietovių liko visiškai nepasiekiamos gelbėtojams, todėl žuvusiųjų kūnai pūva drėgnoje aplinkoje, o likusiems gyviems žmonėms nelieka kitos išeities, tik naršyti griuvėsius, ieškant maisto, vandens ir kitokių būtiniausių atsargų.

Pirmadienį šios nelaimės mastas dar nebuvo visiškai atsiskleidęs. Iš oro padarytos nuotraukos Samaro saloje, kur „Haiyan“ pirmiausiai pasiekė sausumą, rodo, kad ištisi pajūrio miestelių rajonai virto medienos nuolaužų krūvomis.

Kai pasieką Samarą, „Haiyan“ vidutinis vėjo greitis siekė 315 kilometrų per valandą, todėl šis taifūnas tapo smarkiausia pasaulyje audra šiais metais – ir viena galingiausių per visą istoriją.

Samaro gubernatorius nurodė, kad patvirtinta 433 žmonių žūtis, nors daugelis mano, kad šis skaičius daug mažesnis už tikrąjį.

Taklobane JAV kariniai transporto lėktuvai C-130, prikrauti būtiniausių atsargų, pradėjo leistis nuo pirmadienio popietės.

Lėktuvai, kuriais taip pat atskrido Amerikos jūrų pėstininkų, buvo labiausiai pastebimas prasidedančios didelės tarptautinės humanitarinės pagalbos operacijos ženklas.

Daugelio kitų šalių vyriausybės pažadėjo suteikti pagalbą: Australija skirs beveik 10 mln. JAV dolerių (25,8 mln. litų), o Jungtinių Tautų (JT) vadovas Ban Ki-moonas pažadėjo, kad humanitarinių reikalų agentūros „skubiai reaguos, kad padėtų žmonėms, kuriems reikia pagalbos“.

JT Vaikų fondas (UNICEF) garsiai paragino kuo skubiau pristatyti reikalingiausias atsargas į nelaimės zonas. Organizacija apskaičiavo, kad ši audra galėjo paveikti iki 4 mln. vaikų.

„Skubame, kad nugabentume kritiškai svarbias atsargas vaikams, kuriems tenka šios krizės našta, – sakė UNICEF Filipinų skyriaus atstovas Tomoo Hozumi. – Pasiekti labiausiai nukentėjusias vietoves labai sudėtinga. Tačiau darbuojamės apsikritą parą.“

Nerimą didina kita iš Ramiojo vandenyno atslenkanti audra, kuri neša smarkias liūtis į Leitę ir kitas nuniokotas vietoves.

Tas ciklonas tikriausiai pasieks sausumą pietinėje Mindanao saloje antradienio vakarą, o vėliau slinks per centrines Boholo, Sebu, Negroso ir Panajaus salas, kurios visos yra nukentėjusios nuo taifūno, meteorologas Connie Dadivasas sakė naujienų agentūrai AFP.

Pasak jo, tuose regionuose, kaip ir Leitėje, esančioje kiek toliau į šiaurės rytus, lietus pradės pliaupti jau nuo pirmadienio.

Minios atakuoja pagalbos krovinius

Taklobane ir aplink jį buvo dislokuota šimtai filipiniečių policininkų ir karių, kurie turi užkirsti kelią plėšikavimui po to, kai minios sekmadienį apiplėšė Raudonojo Kryžiaus pagalbos vilkstinę, o gaujos mieste vogė tokias prekes kaip televizoriai.

"Nusiuntėme ten reikšmingas (pajėgas) ir jei mums reikės daugiau, tai bus ne tik policija, bet net ir ginkluotos pajėgos", - ABS-CBN sakė civilinės gynybos biuro atstovas Reynaldo Balido.

"Haiyan" šeštadienį nuslinko į Pietų Kinijos jūrą, o pirmadienį gerokai susilpnėjęs smogė Vietnamui, kur su šaknimis rovė medžius, ir nuplėšė šimtų namų stogus.

Vietnamo nacionalinio nelaimių valdymo biuro pareigūnai sakė, kad pirmadienį nebuvo gauta jokių detalių, bet valstybinė žiniasklaida pranešė, kad rengdamiesi taifūnui žuvo penki žmonės.

Per savaitgalį Vietname buvo evakuota daugiau kaip 650 tūkst. žmonių, bet valstybinė žiniasklaida nurodo, kad visi evakuotieji jau grįžo namo.

Labiau į šiaurę, prie Kinijos Hainano provincijos krantų, savaitgalį dingo šeši vieno krovininio laivo įgulos nariai, pranešė Kinijos valstybinė žiniasklaida.

Filipinuose, regis, niekada nesiliauja taifūnai, žemės drebėjimai, ugnikalnių išsiveržimai ir kitos stichinės nelaimės.

Taip yra dėl to, kad salynas išsidėstęs taifūnų formavimosi juostoje ir vadinamajame Ramiojo vandenyno Ugnies žiede - regione, kur dažni žemės drebėjimai ir ugnikalnių išsiveržimai

Tačiau jeigu nuogąstavimai dėl gerokai daugiau nei 10 tūkst. žmonių aukų yra teisingi, "Haiyan" bus daugiausiai gyvybių pareikalavusi stichinė nelaimė, kada nors užregistruota Filipinuose, ir pranoks 1976 metų cunamį Moro įlankoje, kuris pareikalavo 5-8 tūkst. gyvybių.