Penktosios kategorijos „superaudra“ naktį iš penktadienio į šeštadienį siautėjo tose daug turistų pritraukiančiose salose, o vėjo gūsių greitis siekė beveik 300 km per valandą, nurodė Jungtinis taifūnų perspėjimo centras.

Fidžio premjeras Voreqe Bainimarama (Vorekė Bainimarama) ir Raudonasis Kryžius pranešė, kad per audrą žuvo penki žmonės.

Pareigūnai sakė, kad vienas žmogus žuvo Koro saloje, tikriausiai užmuštas vėjo nešamos nuolaužos, siaučiant atogrąžų ciklonui „Winston“, kuris buvo pirmoji Fidžiui kada nors smogusi penktosios kategorijos audra.

Pagalbos agentūros pripažino neturinčios išsamios informacijos apie nuniokojimo mastą, o Fidžio gyventojai socialiniuose tinkluose dalijosi nuotraukomis, kuriose matėsi namai nuplėštais stogais, potvynių užlietos gatvės ir smarkaus vėjo nulankstyti kelio ženklai.

Humanitarinės pagalbos organizacijos „Save the Children Fiji“ vadovė Iris Low-McKenzie (Airis Lou-Makenzi) sakė, kad dar per anksti vertinti audros padarinius atokiose salose, bet nepatvirtinti pranešimai rodo, kad buvo sugriauti tūkstančiai namų, o kai kurie kaimai – visiškai nušluoti.

„Esu ypač susirūpinusi dėl atokių bendruomenių tolimose teritorijose, su kuriomis dar negalėjome susisiekti, – aiškino ji. – Kol bus atkurti ryšiai ir galėsime įvertinti žalą, viso padėties masto nežinosime.“

Smūgis Fidžiui

Sostinė Suva išvengė smarkiausio audros siautėjimo, bet I.Low-McKenzie sakė, kad jos patirti įspūdžiai vis tiek buvo sukrečiantys.

„Niekada nebuvau patyrusi nieko panašaus, – sakė ji. – Triukšmas buvo bauginantis – nuo namų buvo plėšiami stogai, o medžiai – verčiami su šaknimis.“

Pasak V.Bainimaramos, ši audra prilygsta „kariniam smūgiui prieš Fidžį“ – neturtingą šalį, turinčią apie 900 tūkst. gyventojų ir smarkiai priklausomą nuo turizmo.

„Ji buvo apibūdinta kaip viena iš smarkiausių per rašytinę istoriją ... Mūsų šalis susidūrė su pačiu skausmingiausiu išbandymu“, – premjeras sakė kreipdamasis į tautą šeštadienio vakarą.

V.Bainimarama paskelbė, kad stichinės nelaimės padėtis liks galioti mėnesį ir kad vyriausybė paskelbė komendanto valandą, „siekdama užtikrinti visų Fidžio žmonių saugumą“.

Visos mokyklos, kurių daugelis tapo improvizuotais evakuacijos centrais, liks uždarytos savaitę.

Daugelis gyventojų naktį praleido susibūrę evakuacijos centruose, kur jie gavo maisto ir vandens.

Virstantys medžiai sugadino elektros linijas ir užblokavo kelius pagrindinėje Viti Levu saloje, kurios Nadžio tarptautiniame oro uoste dėl smarkaus vėjo buvo atšaukti visi skrydžiai.

Suvos gyventojas Danny Southcombe'as (Denis Soutkombas) sakė, kad sostinėje, nors ir nepatyrusioje smarkiausio audros smūgio, gyvenimas buvo paralyžiuotas.

„Dabar gana ramu, bet žvalgydamasis aplink matau tik (išvartytus) medžius gatvėje“, – jis sakė naujienų agentūrai AFP.

Kariuomenė atšaukė visus savo narius iš atostogų ir mobilizavo karius, kurie buvo pasiųsti prisidėti prie tvarkymo darbų ir teikti pagalbos.

Tarptautiniam atsakui vadovauja Naujoji Zelandija, pasiuntusi lėktuvą „P-3 Orion“, kuris padės įvertinti žalą atokioms gyvenvietėms. Tą patį pasisiūlė padaryti Australijos užsienio reikalų ministrė Julie Bishop (Džuli Bišop).

Raudonojo Kryžiaus Ramiojo vandenyno biuro vadovo pareigas einantis Ahmadas Sami (Ahmadas Samis) sakė, kad prireiks laiko nustatyti visam šios audros padarinių mastui.

„Prognozuojame, kad humanitarinės pagalbos poreikiai bus labai dideli, – jis sakė AFP. – Tai pirmasis kartas istorijoje, kai Fidžis patyrė tokią smarkią – penktos kategorijos – audrą, todėl mes vis dar stengiamės nustatyti skaičius.“

Pasak jo, pirmiausiai bus siekiama atkurti elektros tiekimą ir suremontuoti apgriautus namus, taip pat užtikrinti daugiau negu 700 evakuacijos centrų aprūpinimą geriamuoju vandeniu.

Jungtinių Tautų humanitarinės pagalbos agentūra OCHA nurodė, kad Suvoje ir Ba mieste buvo smarkiai apgadintos ligoninės.

Fidžio meteorologijos biuras nurodė, kad ciklonas nuslinko į jūrą iš sekmadienį prieš pietus buvo už maždaug 230 km nuo Nadžio, bet salose vis dar siaučia smarkūs vėjai, liūtys ir audros sukelti potvyniai.

Oro bendrovė „Virgin Australia“ planuoja atnaujinti skrydžius tarp Fidžio ir Australijos pirmadienį. Tą pačią dieną tikriausiai bus atšaukta komendanto valanda.