Taip Prancūzija elgiasi reaguodama į islamistų keliamą pavojų po to, kai Prancūzijos pajėgos atakavo taikinius Malyje ir Somalyje.

Kaip žinoma, Malyje per reidą, kuriuo siekta sutrukdyti šalies šiaurę kontroliuojančioms islamistų grupuotėms pulti sostinės link, žuvo vienas prancūzų sraigtasparnio pilotas.

Somalyje per nesėkmingą mėginimą pietų Somalyje išvaduoti vieną prancūzą įkaitą, patekusį į islamistų kovotojų rankas 2009 metais, žuvo du prancūzų kariai.

Prancūzijos antiteoristinio pasirengimo sistema vadinama „Vigipirate", jos paprastai prireikia, kai tenka sustiprinti viešųjų pastatų ir transporto sistemos apsaugą.

„Kova prieš terorizmą reikalauja imtis visų įmanomų atsargumo priemonių pačiai Prancūzijai", - pareiškė Prencūzijos prezidentas.

Prancūzų pajėgos buvo dislokuotos Malyje penktadienį, nes Malio vyriausybės armija prarado strategiškai svarbaus miesto, svarbaus islamistams, kontrolę. Pastarieji pradėjo veržtis į pietus, iki tol jie kontroliavo tik šalies šiaurę.

Įsikišus prancūzams, Konos miestas buvo atsiimtas.

Prancūzų komandosai taip pat buvo nusiųsti į Somalį, kur Bulo Marer mieste siekė išvaduoti įkaitą Denisą Allexą, kuris byuvo pagrobtas 2009-aisiais.

Tačiau operacija nepasisekė, žuvo du prancūzų kariai. Prancūzijos prezidentas neabejoja, kad žuvo ir įkaitas, nors islamistų organizacija „al Shabab", pagrobusi prancūzą, teigia, kad įkaitas buvo kitoje vietoje ir yra gyvas.

F. Hollande'as teigia, kad įsakymą dėl įkaito išvadavimo davė prieš kelias dienas, nes tai esą įrodo Prancūzijos pasiryžimą nesiderėti su teroristais.

Pagrobti ir įkaitais laikomi Prancūzijos piliečiai Afrikoje:

Pierre'as Legrandas, 26 metų

Danielis Larribe, 59 metų

Thierry Dole'as, 29 metų

Marcas Feretas, 43 metų, pagrobtas 2010 m. šiauriniame Nigeryje „al-Qaeda" padalinio

Philippe'as Verdonas and Serge'as Lazarevicius buvo pagrobti 2011 m. šiauriniame Malyje

Gilberto Rodriguezas Lealis, 61 metų, pagrobtas šiauriniame Malyje 2012 m.

Francis Collompas, 63 metų, pagrobtas Nigerijoje