Kaip pasakoja pati „Femen“ įkūrėja, iš pradžių buvo įsteigta klasikinė feministinė organizacija, tačiau po dvejų metų paaiškėjo, jog šis formatas tokiai šaliai kaip Ukraina visai netinka: „Ukrainoje po senovei baiminamasi žodžio feminizmas. 2008 metais judėjimas buvo perorganizuotas ir pavadintas moterišku, nes feminizmui tiesiog būtinas naujas įvaizdis“.

Svarbu sugriauti stereotipą, esą feministės – „beveik barzdotos moterys, siekiančios išnaikinti vyrų giminę ir besimylinčios tik viena su kita“, sako judėjimo įkūrėja.

„Galima vienu metu būti seksualioms, moteriškoms ir protingoms“, - tvirtina A. Ševčenko. Dėl šios priežasties „Femen“ aktyvistės į gatves pradėjo eiti nuogomis krūtinėmis – „nuogas kūnas padeda atkreipti dėmesį“. Moters kūnas – ginklas, tačiau juo naudojasi vyrai, jiems jis – prekė: kaip buities prietaisai buičiai palengvinti ar giminės pratęsimo aparatas, sako aktyvistė. Ji ragina moteris visame pasaulyje „naudotis seksualumu saviems tikslams“.

„Jus norintys uždrausti asmenys Rusijoje ir Ukrainoje kalba, jog reklamuojatės tarsi kokios prostitutės“, - pastebi ABC žurnalistas.

Aleksandra Ševčenko
„Tai, kad mano apnuogintas kūnas asocijuojasi su kažkuo nepriimtinu – ne mano pačios ir ne mano kūno kaltė. Kalta visuomenė, kuri amžių amžius moterims priskirdavo tam tikrus vaidmenis, kur nuogumas prilyginimas nuodėmei“, - į žurnalisto pastabą atsakė „Femen“ įkūrėja.

Įsitikinimą, jog yra moterų, savo valia norinčių verstis prostitucija, A. Ševčenko vadina mitu. Anot jaunos moters, prostitucijos pramonė „laikosi ant vyrų troškimo turėti kitą žmogų kaip nuosavybę“, vyrams reikia, kad moteris žinotų, kas čia šeimininkas, o kas – tarnas.

„Mes pasisakome prieš prostitucijos legalizaciją, esame už tai, kad klientai būtų baudžiami – kaip Švedijoje“, - teigia „Femen“ įkūrėja.

„O jūs nebijote, kad vieną kartą kas nors peržengs leistinas ribas, reaguodamas į jūsų protesto akcijas?“, - paklausė ABC žurnalistas.

„Kiekviena moteris kiekvieną mielą dieną baiminasi neadekvačios vyrų ar visuomenės reakcijos. Reikia išmokti reaguoti į provokacijas, įjungti protą ir nepapulti į spąstus. Į „Pussy Riot“ akciją cerkvėje V. Putinas sureagavo kaip bulius į raudoną skudurą. Dvejiems metams jas pasodino į kalėjimą, o jos juk vaikus augina“, - atsakė A. Ševčenko.

Aleksandra Ševčenko
„Rusijoje ir Ukrainoje mačizmas itin gajus?“, - klausia žurnalistas.

„Rusijos ir Ukrainos visuomenė, lyginant su kitų Europos valstybių visuomene, labiau valdoma mačizmo, nes sovietiniais laikais pas mus nebuvo feministinės revoliucijos“, - paaiškino A. Ševčenko.

O kas finansuoja „Femen“? Anot organizacijos įkūrėjos, „biudžetas labai kuklus“, jį sudaro „simbolinės aukos, pasiekiančios mūsų sąskaitas bankuose, kurių numeriai skelbiami mūsų tinklalapyje“, taip pat pajamų gauname iš mūsų parduotuvės internete, kur prekiaujame kepuraitėmis, nuotraukomis, plakatais ir kita mūsų logotipu puošta atributika“, sakė A. Ševčenko.