„Tai, kas vyksta Alepe, yra karo nusikaltimas; vienas pirmųjų reikalavimų – kad režimo ir jų (rusų) sąjungininkų vykdomas bombardavimas turi baigtis“, – pareiškė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as po trijų šalių lyderių susitikimo Berlyne.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasmerkė aviacijos smūgius antrajame pagal dydį Sirijos mieste ir pavadino juos „nežmoniškais ir žiauriais“.

Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai sakė, kad neatmeta galimybės paskelbti sankcijų Rusijai. Šis pareiškimas pasirodė likus vos kelioms valandoms iki Europos Sąjungos viršūnių susitikimo Briuselyje, kur bus aptartas Rusijos vaidmuo Sirijoje.

„Viskas, kas gali tapti grasinimu, gali būti naudinga“, – pareiškė F. Hollande'as per spaudos konferenciją, o A.Merkel pridūrė, kad „negalime atmesti šio varianto“.

Kalbėdamas apie planuojamas laikinas paliaubas Alepe, turinčias prasidėti šįryt, Prancūzijos prezidentas nurodė, kad V. Putinas yra pasirengęs jas pratęsti iki 11 valandų.

„Iš susitikimo išėjome susidarę įspūdį, kad paliaubos gali būti pratęstos, tačiau tai parodyti gali tik Sirijos režimas ir Rusija“, – sakė jis.

Nutraukus ugnį vos kelioms valandoms nebūtų pakankamai laiko pristatyti reikalingos humanitarinės pagalbos siuntas ir leisti civiliams palikti vietovę, pridūrė F. Hollande'as.

Sirijos kariuomenė savo ruožtu sakė, kad paliaubos tęsis tris dienas.

Sukilėliai, kontroliuojantys Alepą, siekia nuversti prezidentą Basharą al Assadą. Šį miestą bombarduoja Rusijos remiama Damasko kariuomenė, siekianti atsikovoti rytinio regiono kontrolę.

Aviacijos smūgiai Alepe smūgiai sugriovė daug gyvenamųjų pastatų ir civilinių įstaigų, o ES šiuos veiksmus įvertino kaip prilygstančius karo nusikaltimams.

Prancūzijai ir Vokietijai padidinus spaudimą, V. Putinas sako esąs pasiruošęs pratęsti paliaubas Alepo mieste

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį sakė esąs pasiruošęs pratęsti vienašales paliaubas Alepo mieste. Tai jis pareiškė po Berlyne įvykusių derybų, kuriose Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai sakė neatmetą galimybės, kad Rusijai gali būti taikomos sankcijos, praneša AFP.

V. Putinas teigė Europos valstybių lyderiams pasakęs, kad Rusija ketina „kuo ilgesniam laikui" pratęsti prieš antrąjį pagal dydį Sirijos miestą vykdytų oro antskrydžių nutraukimą, kad civiliai ir sukilėliai galėtų palikti karo nuniokotą miestą.

Rusija nusileido po to, kai Prancūzijos prezidentas Fransua Olandas griežtai pasmerkė Alepo bombardavimą, pavadindamas tokius veiksmus karo nusikaltimu, o Vokietijos kanclerė Angela Merkel juos apibūdino kaip „nežmoniškus ir žiaurius".

Dviejų didžiausių Europos ekonomikų vadovai taip pat priminė apie galimybę Rusijai įvesti sankcijas. Tai jos padarė Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimo, kuriame turėtų būti aptariamas Rusijos vaidmuo Sirijoje, išvakarėse.

Ketvirtadienį, 5 val. ryto GMT laiku, Alepe Rusija turėjo pradėti trumpas vienašales paliaubas. Iki tol dvi dienas Rusija ir Sirija buvo laikinai sustabdžiusios šio miesto bombardavimą.

Dar iki prasidedant deryboms Berlyne, Maskva paskelbė prailginsianti paliaubas nuo aštuonių valandų, kaip žadėjo anksčiau, iki vienuolikos. Tačiau Vakarų šalys ir Jungtinės Tautos (JT) šį planą sutiko skeptiškai, nes, jų nuomone, tokios trukmės paliaubos - nepakankamos, norint, kad humanitarinė pagalba pasiektų apsiaustus Alepo gyventojus.

Trečiadienio vizitas Berlyne V. Putinui buvo pirmasis nuo to laiko, kai Rusija 2014-aisiais aneksavo Krymą. Šis įvykis smarkiai pablogino Rusijos ir Vakarų santykius. Santykiai dar pablogėjo Rusijai pradėjus remti Sirijos prezidento Bašaro al Asado režimą kovoje su sukilėlių grupėmis ir vykdant oro antskrydžius Alepe.

Tikimasi, kad ketvirtadienį Briuselyje susitikę ES šalių lyderiai pasmerks Maskvą dėl išpuolių prieš civilius Alepo mieste.