„Turkijos prezidentas šantažuoja Jungtines Valstijas, – rašo jis straipsnyje laikraščiui „New York Times“. – „Jo tikslas: užsitikrinti mano išdavimą nepaisant patikimų įrodymų nebuvimo ir praktiškai nulinių teisingo proceso perspektyvų“, praneša agentūra AFP.

Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas kaltina F. Guleną dėl pučo liepos 15-ąją ir prašo JAV jį išduoti. 75 metų įtakingo „Hizmet“ judėjimo įkūrėjas, kuris nuo 1999-ųjų gyvena Pensilvanijoje, neigia bet kokias sąsajas su rengtu perversmu. „Pagunda duoti ponui R. T. Erdonaui viską, ko jis tik nori, yra suprantama. Tačiau Jungtinės Valstijos turi jai priešintis“, – rašo F. Gulenas.

JAV pareikalavo Turkijos įrodymų dėl F. Gulenas atsakomybės ir patikino juos vertinsiančios pagal įprastas procedūras. R. T. Erdogano nurodymu buvo suimta tūkstančiai tariamų „Hizmet“ judėjimo narių. Dešimtys tūkstančių karių, policininkų, teisėsaugos darbuotojų, taip pat mokytojų, žurnalistų ir universitetų docentų buvo atleista arba nušalinta nuo darbo dėl įtarimų simpatizuojant F. Gulenui.

Laikraštyje „New York Times“ F. Gulenas kaltina buvusį savo sąjungininką ir dabartinį priešininką R. T. Erdoganą kuriant „diktatūrą“. „Jungtinės Valstijos neturi nusileisti autokratui, kuris žlugusį pučą mėgina paversti sėlinančiu valstybės perversmu prieš teisėtą vyriausybę“, – rašo dvasininkas, kurio keliai su R. T. Erdoganu išsiskyrė 2013-aisiais.