Rusija, su Turkija padėjusi tarpininkauti susitarimui dėl evakavimo, anksčiau pranešė, kad jos operacija jau „baigta“ ir kad nusiaubtame mieste nebėra moterų ir vaikų.

Ankara ir šaltinis Sirijos armijoje sakė, kad evakuacija buvo nutraukta, bet dar nebaigta.

„Evakuacijos nebaigtos ir dar daug žmonių nori išvykti iš šio rajono“, – sakė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.

Kilus painiavai, viena evakuojamų žmonių kolona, kuri operacijos sustabdymo metu jau buvo išvykusi iš rytinės Alepo dalies, buvo priversta grįžti į sukilėlių teritoriją, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Operacija paskutiniams civiliams ir sukilėliams iš Alepo rytinės dalies išvežti prasidėjo ketvirtadienį ir tęsėsi visą naktį; autobusais ir greitosios pagalbos automobiliais išvyko tūkstančiai žmonių.

Tačiau penktadienį ryte ji buvo staiga nutraukta ir vyriausybė apkaltino sukilėlius pažeidus susitarimo sąlygas.

„Evakuacijos operacija buvo nutraukta, nes kovotojai nesilaikė susitarimo sąlygų“, – AFP sakė vienas saugumo šaltinis.

Valstybinė televizija pranešė: „Teroristinės grupuotės pažeidė susitarimą ir bandė iš Rytų Alepo išvežti sunkiuosius ginklus bei įkaitus.“

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK), kuris prižiūrėjo evakuaciją, patvirtino, kad ji buvo sustabdyta.

Apsiausti kaimai

Opozicija apkaltino vyriausybę sustabdžius operaciją (Alepe), kad būtų užtikrintas gyventojų evakavimą iš dviejų sukilėlių apsiaustų kaimų.

„Režimas ir jo pajėgos ... sustabdė evakuacijos operaciją dar kartą bandydami įtraukti Fua ir Kafrają“, – sakė Yasseras al Youssefas (Jasiras Jusefas) iš sukilėlių grupuotės „Nureddine al Zinki“.

Fua ir Kafraja yra kaimai Idlibo provincijoje, kuriuose gyvena daugiausia šiitai ir kuriuos sukilėliai yra apsiautę nuo 2015 metų.

Vyriausybė ir kitas svarbus jos sąjungininkas Iranas, kaip pranešama, siekė į susitarimo dėl Alepo sąlygas įtraukti civilių evakuaciją iš šių kaimų.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), kuri stebi padėtį Sirijoje, taip pat pranešė, kad evakuacijos sustabdymas tikriausiai yra susijęs su šiais dviem kaimais.

SOHR nurodė, kad provyriausybiniai kovotojai blokuoja kelią, kuriuo iš Alepo važiavo evakuojamųjų kolonos, o sukilėliai neleidžia evakuoti Fua ir Kafrajos gyventojų.

Evakuacija iš Alepo turėjo prasidėti trečiadienį, bet dėl vyriausybės prieštaravimų, taip pat ir dėl minimų kaimų, vėlavo ir prasidėjo tik ketvirtadienį.

Susirėmimai iš pradžių kelioms valandoms buvo atsinaujinę, bet paskui susitarimas buvo atgaivintas ir ketvirtadienį po pietų autobusai ir greitosios pagalbos automobiliai pradėjo vežti evakuojamus žmones į teritoriją Alepo provincijos vakaruose.

Evakuacija vyko visą naktį, gyventojai ir sukilėliai naudojosi žaliais vyriausybės autobusais ir greitosios pagalbos automobiliais, o vėliau važiavo iš miesto privačiomis transporto priemonėmis.

Iš pradžių žmonės išvykdavo viena kolona, kuri važinėjo tarp Alepo ir vakarinės jo provincijos dalies, tačiau naktį transporto priemonės ėmė grįžti pavieniui, kad paimtų daugiau evakuojamų žmonių, kai tik nuveždavo ir išleisdavo savo keleivius.

SOHR apskaičiavo, kad iki operacijos nutraukimo išvyko maždaug 8 500 žmonių, tarp jų – maždaug 3 tūkst. sukilėlių kovotojų.

Sirijos valstybinė žiniasklaida nurodė, kad išvyko maždaug 8 tūkst. žmonių.