Buvęs Belgijos premjeras palankiai atsiliepė apie britų premjerės Theresos May savaitgalį padarytą pranešimą, kad Britanija pradės derybas iki kovo pabaigos, tačiau pareiškė, jog jokių paruošiamųjų derybų nebus.

„Derybos gali prasidėti tik tada, kai 50 straipsnis bus aktyvuotas“, – G. Verhofstadtas sakė parlamente Strasbūre, kalbėdamas apie ES Lisabonos sutarties 50 straipsnį, kurį aktyvavus prasidės dvejų metų derybų procesas.

Jis pakartojo kitų ES institucijų nuostatą, kad jokių išankstinių derybų negali būti.

Įtakingas liberalas G. Verhofstadtas, praėjusį mėnesį buvo paskiras „Brexit“ vyriausiuoju derybininku, sakė, kad įstatymų leidėjai per artimiausius mėnesius išnagrinės ES teisę ir tik po to balsuos dėl rezoliucijos šiuo klausimu.

„Šioje rezoliucijoje parlamentas išdėstys savo derybines pozicijas“, – sakė G. Verhofstadtas, pridurdamas, kad tai įvyks „po kovo, balandžio (ir) prieš Europos Tarybos (viršūnių susitikimą)“ 2017 metų birželio pabaigoje.

Europos Parlamentas galiausiai priims galutinį sprendimą dėl bet kokio „Brexit“ susitarimo.

G.Verhofstadtas patikino, kad negali būti jokio kompromiso, kuris leistų Britanijai kaip nors suvaržyti ES piliečių migraciją, išsaugant prieigą prie Bendrijos bendrosios rinkos.

Jis išreiškė viltį, kad derybas pavyks užbaigti iki Europos Parlamento rinkimų 2019 metų gegužę; tuomet ES galėtų „turėti naują pradžią“, pridurdamas, jog pasitraukiančiai iš ES Britanijai būtų „keista“ dalyvauti tuose rinkimuose.

Tačiau europarlamentaras pareiškė, kad ES ir Britanijos ryšiai „privalo likti artimi“ ir pridūrė, jog tai yra „ypač“ svarbu 48 procentams britų, kurie balsavo už pasilikimą Europos Sąjungoje birželio 23 dienos referendume.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)