„Iš daugiau kaip 1 milijono nelegalių migrantų, plūstelėjusių į Europą pernai, per 90 procentų pasinaudojo nusikalstamų tinklų ir jų bendrininkų paslaugomis“, – cituoja laikraštis Europolo pranešimą. Pasak dokumento autorių, įtariama, kad su šia nusikalstama veikla gali būti susiję daugiau kaip 40 tūkstančių žmonių.

„Vien tik 2015 metais šių nusikalstamų grupuočių finansinė apyvarta sudarė 3-6 milijardus eurų, – pažymima pranešime. – Jeigu migracijos krizės mastas išliks, tai šįmet tokia apyvarta padidės dvigubai ar net trigubai“. Pasak Europolo, į nusikalstamą veiklą įtraukti daugiau kaip 100 šalių, tarp jų – Bulgarijos, Lenkijos, Rumunijos, Pakistano, Sirijos, Tuniso ir Turkijos, atstovai. 44 procentus kriminalinių tinklų sukūrė Europos Sąjungai nepriklausančių šalių piliečiai. Daugiau kaip trečdalį nusikalstamų grupuočių sudaro tik ES piliečiai.

Be to, Europolas nustatė daugiau kaip 230 vietų, Europos Sąjungoje ir už jos ribų, kur sudaromi neteisėto migrantų gabenimo sandėriai. 11 tokių „centrų“ yra Afrikos šiaurėje, Artimuosiuose Rytuose ir Turkijoje. „Daugiausia dokumentų suklastojama Atėnuose, Stambule ir Sirijoje, taip pat Tailande“, – sakoma pranešime.

Vienas iš kontrabandininkų pranešimo autoriams pasakojo, kad „paketas, į kurį įeina skrydis iš Turkijos į Libiją, o iš ten – jau jūra kelionė į Italiją, atsieina 3,7 tūkstančio dolerių“. „Gabenimas jūra suaugusiajam kainuos 1 tūkstantį dolerių. Už tris vaikus teks pakloti 500 dolerių“, – sakė nelegalus vežėjas.