Jo kūrėjas ir savininkas – gydytojas Jonas Velžys. Visi norintys iš arčiau apžiūrėti lietuvio darbą „Lennusadam“ muziejuje tai galės padaryti šį ir ateinantį savaitgalį, rašo DELFI.ee.

Pagrindinis „Povandeninių fantazijų“ ekspozicijų tikslas – kuo daugiau papasakoti apie povandeninių laivų statybos istorijos pradžią ir laikus, kai ribų nepripažinusi drąsa, sumišusi su žiauria tikrove, įkvėpdavo žmones ambicingai svajoti.

Ta proga į Taliną atvyko ir šių dienų svajotojas - gydytojas iš Lietuvos J. Želvys - ir atsivežė savomis rankomis sumeistrautą povandeninę transporto priemonę. Ją lietuvis kūrė ir statė iš viso net 30 metų – visus tuos metus savo povandeninį laivą jis nepailsdamas tobulino.

„Šio povandeninio laivo statybos – tikrai nepaprastas darbas, juk kalbame apie išskirtinai rankų darbą, kuriam tiek metų aukojau visą savo laisvalaikį. Šis hobis labai rimtas!“, - sako pats J. Velžys , kuris jaunystėje, dar prieš pašaukiamas į armiją, uoliai mokėsi laivų statybos.

Iš pradžių „Lennusadam“ muziejus planavo lankytojus su šiuo unikaliu rankų darbo povandeniniu laivu supažindinti birželio 1-ąją dieną – Tarptautinės vaikų gynimo dienos proga, tačiau dėl didžiulio susidomėjimo šiuo laivu nusprendė ilgiau jo nebeslėpti: laivą apžiūrėti bus galima jau šį savaitgalį.

Povandeninis laivas „Lituanika“ Valstybinėje vidaus vandenų laivybos inspekcijoje įregistruotas kaip pramoginis kateris. Jo šeimininkas šios transporto priemonės kaip povandeninio laivo įregistruoti negali, tačiau plaukioti juo gali visur, kur to nedraudžia įstatymai, rašo „Evropa Segodnia“.

Laivo konstruktorius tvirtina, jog laivo veikimo principas gana paprastas: jis siurbia vandenį (t. y. šlapią balastą) ir skęsta, o vandenį išstūmęs suspaustu oru – kyla į paviršių. „Lituanika“ aprūpintas benzininiu ir elektriniu varikliu. Kajutėje telpa du žmonės – kapitonas ir padėjėjas. Labai pasistengus, dar gali įtilpti ir naras su reikiama įranga.

Laivas vandens paviršiuje išvysto 12 mazgų per valandą greitį, po vandeniu – 6 mazgų per valandą. Laivo kūrėjas įsitikinęs: „Lituanikai“ nebaisios jokios audros, laivas nepaskandinamas, puikiai tinka gelbėjimo operacijoms.

Daugiau nuotraukų žiūrėkite čia.