Kaip rašo rus.DELFI.ee, incidentas įvyko 13.55 val. vietos laiku.

Kaip pranešė policijos atstovas spaudai, nušauta mokytoja, 15-metis šaulys sulaikytas. Sulaikomas paauglys policijai nesipriešino. 

Mokykla buvo evakuota. Pranešama, kad daugiau nukentėjusių asmenų nėra.

Informacija, kad mokinys šovė į mokytoją pasitvirtino. Šaudynės įvyko pamokų metu, klasėje tuomet buvo 5 mokiniai.

Socialiniuose tinkluose minima, kad žuvo vokiečių kabos mokytoja Enė Sarap. Ji 2007 metais buvo išrinkta Viljandžio apskrities metų mokytoja.

Prieš žmogžudystę paliko komentarą „Facebook“

Sulaikytas užpuolikas tardomas policijoje. Minima, kad jis šaudęs iš revolverio. Sulaikytas užpuolikas tardomas policijoje. Minima, kad jis šaudęs iš revolverio, teisėtai užregistruoto šio moksleivio tėvui.

Šio tragiško išpuolio motyvai dar nenustatyti. Tačiau laikraštyje „Postimees“ rašoma, kad nenustatytas berniukas socialiniame tinkle „Facebook“ parašė nerimą keliančių komentarų ir įdėjo ginklų bei karo vaizdų.

„Nevertinkite manęs pagal tai, kad esu ramus. Niekas žmogžudystės neplanuoja garsiai“, – nurodo „Postimees“ vieną balandžio 1 dieną paskelbtą komentarą.

Estijos žiniasklaida pateikia mokyklos direktoriaus nuomonę apie šaudžiusį paauglį, kad jis buvo „labai gero elgesio jaunuolis“, niekad anksčiau nekėlęs jokių problemų mokyklai.

„Jo pasiekimai mokykloje nebuvo blogi, vidutinis mokinys, – sakė direktorius Aavo Palo (Avas Palas). – Neturiu jokios informacijos, kad ta mokytoja anksčiau būtų turėjusi konfliktų su mokiniais ir lig šiol nežinau, kas iš tikrųjų įvyko“.

Anot Paalalinna mokyklos sekretoriaus, į įvykio vietą atvyko greitosios pagalbos ir policijos ekipažai.

Šaulys sulaikytas, pavojus niekam nebegresia. Policija tikrina mokyklos patalpas“, – sakė naujienų agentūrai BNS policijos departamente.

„Raadio2“ žurnalisto teigimu, policija iš pradžių vienam iš tėvų pasakė, kad vyko mokymai. Greitosios pagalbos ekipažas išvyko iš įvykio vietos prieš pusvalandį, o tada į mokyklą įėjo policininkai neperšaunamomis liemenėmis, tačiau dabar jie jau yra išėję iš mokyklos pastato. Tėvai laukia prie mokyklos.

Skelbiama, kad mokinius iš mokyklos išleis tik tuomet, kai jų pasiimti atvažiuos tėvai. Iki tol jie privalo likti mokykloje. Vėliau pranešta, kad visi moksleiviai ir mokytojai iš tos mokyklos evakuoti.

Pareiškė užuojautą

Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas pareiškė nuoširdžią užuojautą tragiškai žuvusios mokytojos Enės Sarap šeimai ir artimiesiems, visam Palalinos gimnazijos Viljandyje kolektyvui.

„Tai kas įvyko – tragedija ne vienos mokyklos, ne vieno miesto. Tai visos Estijos tragedija. Tai liūdesys ir sukrėtimas mums visiems“, – sakė T.H.Ilvesas.

Prezidentas pabrėžė, kad joks konfliktas visuomenėje, bendrijoje ar šeimoje neturi virsti smurtu.

„Aš nuoširdžiai prašau savo tautiečių estų – pastebėkite laiku ir veikite laiku. Nepraleiskime nė vieno nesusipratimo, pykčio, kartėlio, fizinio ar psichinio smurto, liūdesio. Kalbėkimės tarpusavyje, remkime vienas kitą, padėkime vienas kitam. Itin meiliai apkabinkime šiandien savo vaikus, grįžusius iš mokyklos“, – ragino T.H.Ilvesas.

Prezidentas išreiškė viltį, kad visos pirmadienio tragedijos aplinkybės bus išaiškintos.

Į tragedijos vietą išvažiavo švietimo ir mokslo ministras Jevgenijus Osinovskis, ketinantis aiškintis mokytojos nužudymo aplinkybes ir padaryti atitinkamas išvadas.

„Tyrimu reikia nustatyti priežastis, tada galėsime daryti išvadas, – sakė jis. – Teisėsaugos organai turi išaiškinti, kokiu būdu ginklas tapo prieinamas moksleiviui, kokių galėjo būti problemų, ir daugelį kitų dalykų“.

„Suprantama, visi dabar yra sukrėsti, todėl valstybė turi suteikti pagalbą. Pirmiausia, man reikia susitikti su miesto valdžia, aptarti, ką galima padaryti susidariusioje padėtyje“, – sakė ministras, vykdamas į Viljandį.

Vyriausybės vardu Estijos ministras pirmininkas Taavis Roivasas pareiškė užuojautą žuvusios artimiesiems ir visam mokyklos kolektyvui.

„Pedagogės mirtimi pasibaigę šaudymai mokykloje – tai šokas mums visiems. Mintimis visa Estija šiuo metu yra kartu su Viljandžio gyventojais“, - pareiškė T. Roivasas.

„Kol kas nežinome šio incidento priežasčių, tačiau smurtas niekada nėra priimtinas sprendimas. Tokių dalykų neturi būti. Mūsų visų pareiga pastebėti, kai asmeniui greta mūsų reikia pagalbos“, - pridūrė jis.