Grupuotę sudarė 11 žmonių; jai vadovavo buvęs priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojas Sergejus Olaras. Tai buvo vienas didžiausių nusikalstamų prekiautojų ginklais susivienijimų, išaiškintų pastaraisiais metais“, – pranešė trečiadienį Estijos televizija.

Kaip papasakojo Estijos saugumo policijos (KaPo) viršininkas Tonus Miilvee, S. Olaras surado du meistrus, mokančius suremontuoti vadinamuosius deaktyvuotus (specialiai sugadintus) ginklus.

Ginklai buvo remontuojami apleistame tvarte, kuris buvo pertvarkytas: pastate buvo įrengtas nedidelis fabrikėlis, sandėlis ir netgi šaudykla.

Šaudyti netinkamas Kalašnikovo automatas, įsigytas už 200 eurų, čia būdavo suremontuojamas, ir jo vertė išaugdavo iki 1 200 eurų.

KaPo duomenimis, deaktyvuoti ginklai buvo vežami iš Slovakijos, Čekijos, Vokietijos, o po remonto beveik visi buvo gabenami į Rusiją. Tolesnis suremontuotų ginklų likimas nežinomas.

„Tokie neteisėti ginklai parduodami nusikaltėliams. Šturmo šautuvų reikia nusikalstamoms grupuotėms ir teroristams“, – sakė T. Miilvee.

2014 metų rudenį KaPo nufilmavo ginklų pirkimo-pardavimo procesą. 2015-aisiais tapo aiški visa nusikalstama schema. Grupuotės nariai buvo sulaikyti, jiems skirtas kardomasis kalinimas.

Pirmasis su ginklais Estijos ir Rusijos pasienyje Narvoje buvo sulaikytas Jurijus Krongauzas, kurio žmona dirbo prokuratūroje ir tyrė baudžiamąsias bylas.

Vienas grupuotės narių, štabo seržantas specialistas Rauno Udekullis, dirbo kariniame dalinyje ir buvo atsakingas už ginklų remontą bei saugojimą.

Pas įtariamuosius aptikti 37 šaunamieji ginklai, kilogramai sprogmenų, tūkstančiai šovinių. Kiek ginklų jau buvo nugabenta į Rusiją, KaPo nežino.

Per vieną iš kratų, kaip pranešama, sekliai tarp ginklų aptiko ir Rusijos Federacijos vėliavą.

Sulaikytieji savo kaltę pripažino ir davė parodymus.

Prieš mėnesį nusikalstamos grupuotės vadeivai buvo skirta 12 metų nelaisvės. Teismo nutartis dar neįsigaliojo, nes nuteistasis apskundė nuosprendį.

Kiti grupuotės nariai jau atlieka jiems skirtas bausmes.