Remiantis šiuo dokumentu, svarbiausi veiksniai, keliantys grėsmę Estijos saugumui, yra nestabilumas, politiškai nekontroliuojama procesų tarptautinėje arenoje raida ir tarptautinės krizės. Tuo pat metu, pažymima projekte, "tiesioginė karinė grėsmė Estijai neegzistuoja".

Projekte taip pat nurodoma, kad vienintelė branduolinė regiono valstybė - Rusija - priėmė naują saugumo koncepciją ir karinę doktriną, o taip pat sumažino savo kariuomenę Šiaurės Vakaruose, prie pat Estijos sienos.

Kaip sakė Estijos URM politikos planavimo skyriaus direktorė Kaja Tael, mažėjant karinių veiksnių grėsmei, į pirmąją vietą iškyla kitos grėsmės - ekologinės katastrofos, etninių konfliktų, tarptautinio nusikalstamumo, ekonominių ir socialinių problemų paaštrėjimo.

"Greita visuomenės raida kelia jos socialinio susiskaldymo pavojų, o tai, savo ruožtu, aštrina tokias problemas kaip narkomanija ir nusikalstamumas", sakė ji.

Pasak K. Tael, šis dokumentas - "tai šalies vyriausybės sudarytas suvestinis Estijos saugumo lygio įvertinimas", kuriuo remiantis ateityje bus formuojami saugumo politikos tikslai ir pagrindinės jos kryptys.