1918 metų vasario 24 dieną grupė Estijos politikos veikėjų per trumpą laikotarpį, rusams pasitraukus, o vokiečių kariuomenei dar neatėjus, paskelbė nepriklausomą Estijos Respubliką. Po to iš karto prasidėjo vokiečių okupacija.

1918 metų lapkritį kapituliavę Pirmajame pasauliniame kare vokiečiai
pasitraukė, ir Taline (tuomet - Revelyje) buvo atkurta Estijos valdžia.

Tačiau Narvoje Estijos bolševikai suskubo paskelbti savo marionetinę
respubliką ir pasikvietė į kovą su nepriklausomybės šalininkais Raudonąją armiją. Prasidėjo karas su Sovietų Rusija dėl nepriklausomybės, kuris pasibaigė 1920 metų vasario 2 dieną Tartu taikos pasirašymu.

Pagal šią sutartį bolševikinė Rusija visiems laikams atsisakė pretenzijų į savo buvusią koloniją, bet jau po 20 metų - 1940 metais - pažeidė šią sutartį, aneksavusi Estiją drauge su kitomis Baltijos šalimis - Latvija ir Lietuva.

Atkurti savo nepriklausomybę Estijai drauge su kaimynėmis prie Baltijos pavyko tik 1991 metais, subyrėjus Sovietų Sąjungai.

Sovietų valdžia išsilaikė beveik 50 metų - daugiau kaip du kartus ilgiau ne pirmasis nepriklausomybės laikotarpis, bet savo valstybės amžių estai skaičiuoja ne nuo 1991-ųjų, o nuo 1918 metų.

Pasveikino Lietuvos prezidentė

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino Estijos prezidentą Toomas Hendrik Ilves‘ą Nepriklausomybės paskelbimo 95-ųjų metinių proga.

Vasario 16 dieną Lietuva taip pat minėjo 95-ąsias Valstybės atkūrimo metines. Šios šventės yra ne tik priminimas apie mūsų šalių valstybingumo ištakas, bet ir paraginimas gera valia ir visomis priemonėmis toliau stiprinti dialogą ir bendradarbiavimą svarbiausiais klausimais", - rašoma prezidentės sveikinimo laiške.

Lietuvos vadovė Estijos prezidentui ir visiems žmonėms palink ėjo stiprybės ir laimės, o visai Estijai - vienybės ir klestėjimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)