„Šiems rinkimams reikia paliaubų“, – sakė ESBO vadovas ir Šveicarijos prezidentas D.Burkhalteris Vienos oro uoste.

D.Burkhalteris, kuris taip pat yra Šveicarijos užsienio reikalų ministras (federalinio užsienio reikalų departamento vadovas), trečiadienį turėtų atvykti į Maskvą, kuri numatomus rinkimus vadina „absurdiškais“.

Ukrainos pajėgos pastarosiomis dienomis siekia atgauti prorusiškų separatistų užimtų kelių miestų kontrolę rytinėje Ukrainoje dalyje.

Vien Slovjanske per antradienį vykusius susirėmimus žuvo mažiausiai 34 žmonės, pranešė pareigūnai, kylant nerimui dėl pilietinio karo grėsmės.

D.Burkhalteris pareiškė, kad tarptautinei bendruomenei reikia „Ženevos tęsinio“, kalbėdamas apie balandžio 17 dieną Šveicarijos sostinėje priimtą tarptautinį taikos susitarimą.

ESBO vadovas kalbėjo Vienoje po Europos Tarybos posėdžio, kuriame taip pat dalyvavo Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir jo Ukrainos kolega Andijus Deščycia.

Kalbėdamas Europos Taryboje D.Burkhalteris paragino prieš rinkimus parengti „kelio gaires“, kurias palaikytų visos keturios Ženevos sutarties šalys: Rusija, JAV, Ukraina ir ES.

Pasak jo, tai pareikalautų tarptautinių įsipareigojimų rinkimams, sutarimo dėl nuomonių apklausos apie decentralizavimą visos šalies mastu, įsipareigojimo laikytis Ženevos sutarties bei saugumo klausimų sprendimo.

„Iš esmės svarbu, kad šios keturios šalys ... pritartų tokioms kelio gairėms ir jų laikymuisi „Veiksmų plano“ pavidalu“, – sakė jis, pridurdamas, kad ESBO yra „pasirengusi imtis vadovaujančio vaidmens šių kelio gairių įgyvendinimui“.

Jis taip pat sakė, kad ESBO stebėtojų Ukrainoje dabar yra 154 ir kad jų skaičius iki birželio pabaigos išaugs iki 300, laikantis kovo 21-osios susitarimo dėl 500 stebėtojų siuntimo.

Minimas stebėtojų kontingentas yra atskiras nuo rinkimų Ukrainoje stebėtojų, kurių šioje šalyje jau yra 100 ir laikui bėgant bus dar 900.

Dar kito, karinių ESBO stebėtojų būrio, kurį sudaro karo ekspertai iš ESBO valstybių, bet nepriklausančių ESBO personalui, aštuoni nariai buvo pagrobti Slovjanske balandžio 25. Vienas jų buvo paleistas po dviejų dienų, likusieji - šeštadienį