„Mes žinome, kur jie yra. Jie yra gyvi ir laikosi gerai“, – sakė Lamberto Zannieras, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) generalinis sekretorius.

L.Zannieras žurnalistams pareiškė, kad ESBO darbuotojai dirba visą parą, siekdami užtikrinti pagrobtųjų išlaisvinimą, tačiau daugiau informacijos apie, pasak jo, konfidencialaus pobūdžio derybas, nepateikė.

„Mano prioritetas yra nedelsiant iškovoti jų laisvę, be jokių sąlygų“, – pareiškė jis po trumpo susitikimo su diplomatais Saugumo politikos centre, Ženevoje.

Keturių narių stebėtojų komanda buvo pagrobta neramumų krečiamame Donecko regione praėjusį pirmadienį, praėjus keturioms dienoms po to, kai netoliese esančiame Luhanske buvo pagrobti dar keturi stebėtojai ir jų vertėjas.

Du mėnesius vykstančios ESBO misijos stebėtojai turi pranešti apie užfiksuotus teisių pažeidimus ir įvertinti saugumo padėtį jų stebimame rajone.

Organizacija taip pat siekia padėti užmegzti dialogą tarp prorusiškų sukilėlių ir Kijevo palaikomų vietos valdžios pareigūnų.

Tačiau prorusiški sukilėliai į stebėtojus žiūri įtariai ir laiko juos Kijevo valdžios šalininkais arba Vakarų šnipais.

Septynis ESBO stebėtojus pagrobę ir paskelbę juos „karo belaisviais“ separatistai aštuonias paras laikė Slovjanske iki gegužės 3 dienos, kai, spaudžiant Vakarams ir Rusijai, paleido į laisvę.

Aštuntasis šios grupės narys dėl ligos buvo paleistas anksčiau.

Dar viena, 11 ESBO stebėtojų grupė buvo trumpam sulaikyta praėjusį trečiadienį vakare netoli Donecko.

L.Zannieras pažymėjo, kad stebėtojai tik vykdė jiems paskirtą užduotį. „Tai skaidrumas, ne šnipinėjimas“, – pabrėžė jis.

„Kelia pasipiktinimą tai, kad mūsų stebėtojus, veikiančius su mandatu, kuriuo jie (įpareigoti) pranešti apie saugumo padėtį, galima kaltinti šnipinėjimu“, – pridūrė L.Zannieras.

Šiuo metu įvairiuose Ukrainos regionuose ESBO misiją atlieka 296 tarptautiniai ir 20 vietinių darbuotojų, tačiau esama planų jų skaičių dar padidinti.

Kol kas saugumo sumetimais misijos dalyvių Ukrainos rytuose laikinai yra mažiau, sakė L.Zannieras, bet konkrečių skaičių nenurodė.

Ukrainos rytuose maištininkai paskelbė regiono nepriklausomybę ir norėtų jungtis prie Rusijos Federacijos, panašiai kaip Krymas, kurį Rusija aneksavo kovo mėnesį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)