Pasirašytas susitarimas dėl pajėgų atitraukimo Ukrainos rytuose, sakė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pasiuntinys austras Martinas Sajdikas, kuris tarpininkavo taikos deryboms tarp Ukrainos, separatistų ir Rusijos.

„Po tris mėnesius trukusių atkaklių derybų ... šiandien mes pagaliau sutarėme dėl pagrindinio dokumento apie pajėgų ir technikos atitraukimą“, – sakė M. Sajdikas žurnalistams Minske, pasibaigus deryboms.

Šis dokumentas reiškia nedidelį žingsnelį įstrigusių taikos derybų Ukrainoje link; jis priimtas praėjus kelioms dienoms nuo Vokietijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrų pirmojo vizito šio konflikto zonoje praėjusią savaitę.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris džiaugėsi „nauja pažanga“, komentuodamas šį įvykį laikraščiui „Suddeutsche Zeitung“. Jis dar pridūrė, kad „toliau turi greitai sekti visa kita (daugiau priemonių), kad (pajėgos) būtų perskirtos palei visą konflikto fronto liniją“.

Minimą dokumentą pasirašė Ukrainos ir Rusijos derybininkai ir parašais parafavo vadinamųjų Donceko ir Luhansko respublikų atstovai.

Ukraina ir separatistai pažadėjo atitraukti karius ir ginkluotę po vieną kilometrą abiejose pusėse trijuose „saugumo ruožuose“: Luhansko stanicoje bei Zolotėje Luhansko srityje ir Petrovskėje Donecko srityje, sakė Ukrainos derybininkas Jevhenas Marčukas.

„Iš esmės taip bus sukurtas saugumo kvadratas, dviejų kilometrų pločio ir dviejų kilometrų gylio, – sakė jis žurnalistams. – To anksčiau nėra buvę“.

„Faktiškai anksčiau pajėgos nebuvo atitraukiamos. Šis bandymas pirmas. Jeigu tai pasiteisins, ir visos šalys laikysis, tuomet pereisime į kitą lygį“, – pridūrė J.Marčukas.