Sekmadienį vykusius rinkimus "žymėjo dažni procedūriniai pažeidimai ir akivaizdaus manipuliavimo atvejai, įskaitant rimtus balsų klastojimo požymius", nurodė ESBO, kurios pareigūnai stebėjo 115 balsavimo apylinkių.

Premjero Vladimiro Putino valdančioji partija "Vieningoji Rusija" laimėjo rinkimus, tačiau užsitikrino daug mažesnę daugumą negu turėjo iki šiol.

Tuo tarpu opozicija pranešė apie masinius pažeidimus ir griežtus veiksmus prieš nepriklausomą žiniasklaidą bei rinkimų stebėtojus.

ESBO ir Europos Tarybos parlamentinės asamblėjos misijų stebėtojai pastebėjo, jog per šiuos rinkimus nebuvo sudarytos visiems lygios sąlygos.

"Priešrinkiminė kampanija tai pat buvo palankesnė valdančiajai partijai, rinkimų administracijai stigo nepriklausomybės, didžioji dalis žiniasklaidos buvo šališka, o valstybės institucijos perdėtai kišosi įvairiais lygmenimis", - pabrėžė stebėtojai.

Jie atkreipė dėmesį, kad šiuose rinkimuose kandidatus kėlė septynios partijos, tačiau atsisakymas įregistruoti kai kuriuos opozicijos judėjimus "susiaurino politinę konkurenciją".

"Šie rinkimai buvo tarsi rungtynės, per kurias į žaidimo aikštelę buvo įleisti tik kai kurie žaidėjai, o pati aikštelė buvo pasvirusi vieno iš žaidėjų naudai", - sakė ESBO Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro rinkimų stebėtojų misijos vadovė Heidi Tagliavini.