Briuselyje laikomasi tokios nuomonės: jei Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May birželio 8-osios rinkimuose užsitikrins aiškią daugumą, jai nebereikės taip smarkiai sukti galvos dėl to, kad gali suerzinti griežtojo kurso šalininkus savo Konservatorių partijoje.

Tai suteiktų jai daugiau erdvės svarstyti galimybes, kurias kategoriškai atmeta užkietėję „Brexit“ šalininkai, pavyzdžiui, galimybę pasirašyti pereinamojo laikotarpio susitarimą, pagal kurį iki 2022 metų tęstųsi laisvas asmenų judėjimas ir toliau galiotų Europos Sąjungos Teisingumo Teismo jurisdikcija.

Būtent apie tai kalbėjo ir Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani, ketvirtadienį Londone susitikęs su Th. May. Tai, kad prieš „Brexit“ derybų pradžią bus suformuota nauja vyriausybė, yra „geras dalykas ne tik jums, bet ir mums“, - pridūrė jis.

Panašaus požiūrio laikosi daugelis diplomatų ir analitikų.

Vienas deryboms artimas ES šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad Th. May pergalė rinkimuose reikštų, jog „Londone bus stiprus lyderis, galintis vesti su mumis derybas ir turintis tvirtą savo elektorato palaikymą“.

Dabartinės nuotaikos yra labiau optimistinės nei tuomet, kai Th. May praėjusį mėnesį oficialiai inicijavo dvejus metus truksiantį „Brexit“ procesą ir abi šalys užėmė griežtas pozicijas dėl būsimų derybų.

Mažesnė grėsmė „tapti įkaite“

Londonas ir Briuselis nesutaria, ar derybos dėl Britanijos išstojimo sąlygų, ypač finansinių klausimų, turėtų vykti vienu metu su derybomis dėl prekybos susitarimo tarp Jungtinės Karalystės ir ES, kuris galiotų po „Brexit“.

„Jai bus mažesnis pavojus tapti vadinamojo kieto „Brexit“ šalininkų įkaite... ir mes pamatysime, ką ji iš tiesų nori daryti“, – sakė Ignacio Molina iš Elcano karališkojo instituto Madride.

Pasak, jo, jei Th. May Konservatorių partija padidins šiuo metu turimą netvirtą daugumą, premjerė turės „politinį kapitalą“, kuris leis jai pačiai priimti sprendimus.

Konservatoriai laimėjo 2015 metais vykusius rinkimus dar vadovaujami Davido Camerono, kuris atsistatydino, prisiimdamas politinę atsakomybę už „Brexit“ referendumo rezultatus.

Th. May ne tik siekia pati gauti rinkėjų mandatą, bet taip pat nori tapti mažiau priklausoma nuo euroskeptiškojo Konservatorių partijos sparno per balsavimus parlamente.

„Žvelgiant iš Europos pozicijų, geras dalykas yra tai, kad ji bus atsparesnė reikalavimams dėl nuolaidų, kurias jai teks padaryti“, – sakė kitas ES diplomatinis šaltinis.

Paskelbusi apie pirmalaikius rinkimus, Th. May užėmė lankstesnę poziciją dėl galimo „Brexit“ susitarimo, pastebi Giles Merrittas iš instituto „Europos draugai“.

Anksčiau kalbėjusi, kad Britanija yra pasirengusi išeiti iš ES ir kad geriau jokio susitarimo nei prastas susitarimas, dabar britų premjerė jau kalba apie „geriausią įmanomą susitarimą“.

„Dabar ji jau nebus kategoriškai nusistačiusi prieš tokius susitarimus su ES, kokius griežtojo kurso šalininkai jos Konservatorių partijoje smerkia kaip vadinamąjį švelnų „Brexit“, – sakė G. Merrittas.

„Teigiamas scenarijus“

Simonas Tilfordas iš Europos reformų centro (CER) prognozavo, kad nepaisant didžiulio susiskaldymo, kurį Jungtinėje Karalystėje išprovokavo „Brexit“ referendumas, Th. May užsitikrins tvirtą 130-150 vietų daugumą, ir prie to nemažai prisidės silpnos opozicinės Leiboristų partijos pozicijos.

Tai būtų „teigiamas scenarijus, nes ji nori daugumos, kad būtų atspari euroskeptiškojo dešiniojo sparno puolimui“, – sakė S. Tilfordas AFP.

„Pastarosiomis savaitėmis savo kalbose ji ėmė demonstruoti kur kas didesnį lankstumą dėl laisvo judėjimo, Europos Teisingumo Teismo. Dabar ji, regis, supranta, kad pereinamojo laikotarpio susitarimas tarp Britanijos ir ES įpareigos toliau vykdyti Europos Teisingumo Teismo nutartis ir toliau leisti laisvą asmenų judėjimą“, – sakė jis.

Th. May iki šiol laikėsi pozicijos, kad dėl „Brexit“ turi būti sugriežtintos imigracijos taisyklės, įskaitant laisvo ES piliečių judėjimo atšaukimą, taip pat turi būti panaikinta bet kokia Liuksemburge įsikūrusio Europos Teisingumo Teismo viršenybė Britanijai.

Tačiau Londonui nereikėtų tikėtis kažkokių nuolaidų iš likusių 27 ES valstybių tik todėl, kad Th. May turi tvirtesnį mandatą, pažymėjo S. Tilfordas.

„Nemanau, kad didesnė dauguma parlamente, mandatas vykdyti „Brexit“, kaip tai pateikia Th. May, paskatins ES būti nuolaidesnę ar lankstesnę Britanijos atžvilgiu“, – sakė jis.