"Matėme žiniasklaidos pranešimus apie tai", - sakė ES vidaus reikalų komisarė Cecilia Malmstroem.

"Žinoma, esame susirūpinę dėl galimų pasekmių ES piliečių privatumui, tačiau šiuo metu dar per anksti daryti kokias nors išvadas", - C.Malmstroem sakė per susitikimą su Bendrijos šalių vidaus reikalų ministrais Liuksemburge.

"Susisieksime su mūsų kolegomis Amerikoje, paprašysime daugiau informacijos apie tai", - pridūrė ji.

Naujausi pranešimai rodo, kad JAV vyriausybė vykdo didžiulio masto programą, kurios metu renkami duomenys apie asmenų veiklą internete ir pokalbius telefonu. Kaip teigiama, JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) ir Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) tiesiogiai renka informaciją iš devynių interneto milžinių serverių - tarp jų ir "Apple", "Facebook", "Microsoft", "YouTube" ir "Google".

Pranešimai apie šios programos mastą vėl paskatino atkreipti dėmesį į prieštaringai vertinamą JAV žvalgybos agentūrų duomenų rinkimo infrastruktūrą, sukurtą po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų prieš Jungtines Valstijas ir tapusią svarbiu elementu Vašingtono kare su teroru.

JAV prezidentas Barackas Obama tvirtai gynė tą sistemą penktadienį, sakydamas, kad toks sekimas yra teisėtas. Šalies vadovas pareiškė amerikiečiams, kad "niekas nesiklauso jūsų pokalbių telefonu".

B.Obama taip pat aiškino, jog tenka siekti kompromiso tarp nacionalinio saugumo ir žmonių privatumo, nors taip pat pripažino, kad pusiausvyra tarp abiejų šių reikalavimų turėtų būti viešai diskutuojama.