„Intensyvi kova pastarosiomis dienomis ties Avdijivka, šaudymas iš oficialiai uždraustų pabūklų, daugybė aukų, – visa tai yra akivaizdus Minsko susitarimais apibrėžtų paliaubų pažeidimas“, – sakoma ES išorės politikos institucijos pareiškime.

„Mes raginame nedelsiant nutraukti šią kovą... Visiškas paliaubų laikymasis yra esminis žingsnis link visiško Minsko susitarimų įgyvendinimo, kuris yra konflikto taikaus ir stabilaus sprendinio pamatas“, – sakoma pareiškime.

Prancūzija ir Vokietija prisidėjo prie tarpininkavimo deryboms tarp Maskvos ir Kijevo, o Europos Sąjungos lyderiai susiejo šių susitarimų vykdymą su virtine Rusijai taikomų sankcijų, dalis kurių smarkiai pakenkė ekonomikai.

Po Minsko derybų kovos Ukrainos rytoje tai stiprėja, tai nyksta, o Briuselis vis tvirtina, kad sankcijos galios, kol Minsko susitarimų įgyvendinimas strigs.

Naujasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas vis dėlto renkasi švelnesnį požiūrį į Maskvą, per savo rinkimų kampaniją net žadėjęs atšaukti sankcijas Rusijai, kad tokiu būdu sumažėtų įtampa.

Praėjusį savaitgalį D. Trumpas pasikalbėjo telefonu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu; šį pokalbį Baltieji rūmai pavadino „reikšminga pradžia“ kelyje geresnių ryšių link.

Kremlius apibūdino tai „pozityviu“ nuomonių pasikeitimu, kai abu vadovai palietė daug temų, tarp jų ir krizę Ukrainoje.

Ukrainos pramonės centrą Avdijivką, turintį gyventojų apie 20 tūkstančių, sekmadienį atakavo prorusiški separatistai, siekiantys atkovoti dalį Kijevo kontroliuojamos teritorijos; šis karas tęsiasi jau beveik trejus metus ir nusinešė apie 10 tūkst. gyvybių.

Kremlius kaltina Kijevą

Tuo tarpu Kremlius dėl pastarojo padėties paaštrėjimo kaltina Ukrainos vyriausybę Kijeve.

Anot Kremliaus, agresyvūs Ukrainos kariškių veiksmai rodo, kad Kijevo vyriausybė ir prezidentas Petro Porošenka nepasiruošę laikytis Minsko susitarimų, antradienį pareiškė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Kremlius nepaprastai susirūpinęs dėl įvykių ties (vyriausybės pajėgų ir separatistų) kontaktine linija. Esama patikimų duomenų, rodančių, kad vakar savarankiškai veikiantys būriai pabandė įsiveržti į teritoriją, kurią kontroliuoja Donbaso respublikos“, – D. Peskovas sakė žurnalistams, turėdamas omenyje niekieno nepripažintas separatistų „liaudies respublikas“.

Pasak jo, „atakuojantieji, palaikomi artilerijos, peržengė kontaktinę liniją, todėl Donbaso kovotojams teko juos atremti Avdijivkos rajone, teko atsiimti užimtą teritoriją“.

Žuvo aštuoni žmonės

Oleksandras Turčynovas, Ukrainos saugumo ir gynybos tarybos pirmininkas, antradienį sakė, kad per intensyvų Avdijivkos apšaudymą per pastarąją žuvo trys vyriausybinių pajėgų kariai, sužeisti 24.

Pranešama ir apie civilių aukas.

Tvirtinama, kad maištininkai nesutiko su vyriausybės siūlymu nutraukti ugnį, kad būtų galima surinkti nukautus ir sužeistus žmones.

Donecko separatistai pranešė, kad žuvo keturi jų kovotojai, sužeisti septyni kovotojai ir trys civiliai.

Vienas civilis žuvo per apšaudymą Donecke.

Nukentėjo ir viena elektros pastotė.

Dingus elektrai Zasiadkos anglių kasyklose Donecke, po žeme įstrigo daugiau kaip 200 kalnakasių, bet vėliau mažiausiai 92 jų buvo iškelti į paviršių.

Vyriausybės kontroliuojamų Donecko vietovių administracijos vadovas Pavlo Žebrivskis socialiniame tinkle „Facebook“ sakė, kad jo biuras rengia planą evakuoti iš Avdijvkos 12 000 gyventojų.

Vokietijoje viešėjęs Ukrainos prezidentas P. Porošenka pirmadienį dėl suintensyvėjusių jo šalyje kovų nutraukė savo vizitą.

Valstybės užsienio reikalų ministras antradienį išsiuntė laišką Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) nuolatinės tarybos pirmininkui, ragindamas jį sušaukti specialiąją sesiją, kad būtų aptarta krizė.

ESBO stebėtojai yra pagrindiniai veikėjai, registruojantys abiejų konflikto pusių pažeidimus.