„Sbernank CIB“ pranešimą, kaip Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš Europos Sąjungos gali turi teigiamos įtakos Rusijos finansų rinkoms, parengė analitikai Andrejus Kuznecovas ir Cole‘as Akesonas.

„Brexit“ gali kaip reikiant pakeisti sankcijų situaciją, tvirtina jie. Iš trijų sunkiausiai sukalbamų Europos Sąjungos narių – Jungtinės Karalystės, Vokietijos ir Prancūzijos – pirmoji buvo aršiausia sankcijų režimo šalininkė.

„Nors oficialiai britai Sąjungoje dar gali išbūti iki dviejų metų, jų įtaka Europos Sąjungai, greičiausiai, dėl referendumo rezultatų tikrai sumenks“, – teigiama apžvalgoje.

Pati Jungtinė Karalystė, labai tikėtina, ir toliau Rusijai taikys sankcijas – Maskva Londonui atsakys tuo pačiu.

Apie galimą sankcijų švelninimą Rusijai po referendumo rezultatų prabilo ir šalies prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. Anot jo, Kremlius galimo britų pasitraukimo iš Sąjungos ir sankcijų sušvelninimo tiesiogiai nesieja.

„Pačioje Europos Sąjungoje labai daug skirtingų požiūrių į sankcijų politiką. Visos šalys individualiai suinteresuotos vystyti prekybinius ir ekonominius santykius su Maskva, jos skirtingai supranta faktą, kad geriems santykiams su Rusija alternatyvų kaip ir nėra“, – pareiškė D. Peskovas.

Šiuo metu Rusijai taikomos sankcijos dar oficialiai galios iki liepos 31 dienos. Antradienį, birželio 21 dieną, nuolatiniai ES atstovai pritarė skirtingiems sektoriams taikomas sankcijas pratęsti dar pusmečiui – iki 2017 metų sausio pabaigos.

Konkrečiai kalbama apie sankcijas, taikomas valstybinėms naftos bei dujų, finansų ir gynybos sektoriaus bendrovėms. Oficialų sprendimą penktadienį turi priimti ES valstybių narių užsienio reikalų ministrai.