ES migracijos komisaras Dimitris Avramopulas susitikimą Briuselyje rengia, Danijai paskelbus apie naujas kontrolės priemones Vokietijos pasienyje, o Švedijai – atnaujinus kontrolę pasienyje su Danija.

„Šio susitikimo tikslas yra pagerinti koordinavimą tarp suinteresuotų valstybių, siekiant užtikrinti geresnį migracijos daromo spaudimo valdymą“, – antradienį sakė Europos Komisijos atstovas Margaritis Schinas.

Derybose dalyvaus Švedijos migracijos ministras Morganas Johanssonas, Danijos imigracijos ministrė Inger Stoiberg ir Vokietijos vidaus reikalų ministerijos pareigūnas Ole Schroderis, nurodė EK.

Pirmą kartą nuo šeštojo dešimtmečio pabaigos, kai įsigaliojo laisvo judėjimo erdvę tarp šalių užtikrinantis susitarimas, Švedijai pradėjus reikalauti asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų iš jos sieną kertančių keleivių iš Danijos, Briuselis aiškinasi, ar šie veiksmai yra teisėti.

Stokholmas ir Kopenhaga informavo Europos Komisiją apie nuo pirmadienio įvestas naujas priemones migrantų srautui pažaboti.

„Atrodo, kad tokia situacija numatyta taisyklėse, – sakė Komisijos atstovė Tove Ernst, atsakydama į klausimą apie Danijos sprendimą. – Mes atidžiai stebėsime padėtį“.

Europoje kilus didžiausiai migrantų krizei nuo Antrojo pasaulinio karo, kelios šalys, tarp jų Vokietija, Austrija ir Prancūzija neseniai pasinaudojo Šengeno sutartyje numatyta galimybe ypatingomis aplinkybėmis atnaujinti sienų kontrolę iki šešių mėnesių laikotarpiu.

Švedija, kuri priėmė daugiau prieglobsčio prašytojų vienam šalies gyventojui nei bet kuri kita ES valstybė, neseniai pranešė, kad nebegali susitvarkyti su nereguliuojamu atvykėlių srautu.