ES tyrimą dėl prekybos žmonių organais pradėjo 2011 metais, po Europos Komisijos (EK) ataskaitos, kurioje teigiama, kad Kosovo išsivadavimo armija turėjo specialias stovyklas netoli Albanijos sienos, kuriose galėjo būti žudomi žmonės, o vėliau pardavinėjami jų organai.

JAV prokuroro Clinto Williamsono teigimu, surinkti įrodymai vis dar nėra pakankami pradėti konkrečių asmenų baudžiamąjį persekiojimą. Pareigūnas taip pat nesutiko atskleisti įtariamųjų tapatybių.

Prieš patraukiant atsakomybėn įtariamus nusikaltėlius, Kosovas ir ES turi susitarti dėl specialaus tribunolo, kuris nagrinės šias bylas. Tikimasi, kad šis procesas bus užbaigtas iki ateinančių metų pradžios.

C.Williamsonas, kurio mandatas eiti ES tyrimo vyriausiojo prokuroro pareigas baigsis ateinantį mėnesį, atsisakė įvardyti asmenis, siejamus su etninių serbų, romų ir Kosovo albanų, laikytų politiniais oponentus, „persekiojimo kampanija“, taip pat nenurodė jų skaičiaus.

Išklausius šimtų liudininkų parodymų ir perskaičius tūkstančius puslapių dokumentų apie įvykius prieš 15 metų, „manome, kad Specialioji tiriančioji darbo grupė (STIF) galės pateikti kaltinamąjį aktą prieš kai kuriuos Kosovo išvadavimo armijos aukštus pareigūnus“, nurodė C.Williamsonas.

STIF buvo įkurtas 2011 metais, o jo būstinė įsikūrė saugioje aplinkoje Briuselyje, siekiant apsaugoti jo narius nuo bauginimų po sukrečiančios 2010 metais paskelbtos ataskaitos, kurioje buvo teigiama, kad aukšti KLA vadai, įskaitant dabartinį Kosovo premjerą Hashimą Thaci (Hašimą Tačį), pardavinėjo juodojoje rinkoje nužudytų serbų ir kitų karo belaisvių organus.

„Esama įtikinamų ženklų, kad ta praktika buvo vykdoma labai ribotu mastu ir kad nedaug asmenų buvo nužudyta, siekiant išimti ir parduoti jų organus“, – C.Williamsonas sakė per spaudos konferenciją.

Tvirtai neigdamas Balkanų žiniasklaidos pranešimus, kad šimtai dingusiais tebelaikomų žmonių buvo nužudyti dėl organų, prokuroras nurodė, kad tokios šiurpios kontrabandos aukų tebuvo apie dešimt.