Kaip nurodė ES diplomatiniai šaltiniai, prie 1 600 prancūzų karių ir afrikiečių pajėgų, kurias sudaro maždaug 4 tūkst. narių, prisidės apie 500 karių misija.

Vienas Europos diplomatas, pageidavęs likti anonimu, anksčiau dieną sakė, kad ES karinė „operacija turėtų būti sutelkta daugiausia Bangyje (sostinėje) ir oro uoste, daug dėmesio skiriant humanitarinei misijai, kurios trukmė turėtų būti iki šešių mėnesių“.

Savo ruožtu Prancūzijos pareigūnai buvo nurodę, kad Lenkija ketina pasiūlyti savo transportinį lėktuvą ir jo eksploatacijai reikalingą personalą.

CAR prezidente išrinkta Bangio merė

Centrinės Afrikos Respublikos parlamentas, vadinamas pereinamąja asamblėja, pirmadienį per antrąjį rinkimų etapą laikinąja prezidente išrinko Bangio merę Catherine Samba-Panza, kuri varžėsi su buvusio valstybės vadovo sūnumi Desire'as Kolingba.

Per antrąjį balsavimą už C.Samba-Panzą balsavo 75 parlamentarai, o už jos varžovą – 53. Jau pirmajame etape ji buvo pelniusi 64 balsus, bet tada pergalei pritrūko vos vieno balso.

Paskelbus balsavimo rezultatus, asamblėjoje nuaidėjo džiugūs šūksniai; įstatymų leidėjai ta proga sugiedojo šalies himną.

Išrinktajai laikinajai prezidentai tenka užduotis atkurti taiką kruvino smurto tarp bendruomenių draskomoje šalyje.

C.Samba-Panza, tardama pirmąjį savo prezidentinį žodį, paragino kovotojus – ir krikščionis, ir musulmonus – sudėti ginklus ir nebelieti kraujo.

„Parodykit, kad remiat mano paskyrimą stipriu signalu – sudėdami savo ginklus, ... kad liautųsi žmonių kančios“, – sakė ji parlamentarams.

Tarptautinė bendruomenė skirs 500 mln. JAV dolerių

Tarptautinės donorės šiemet skirs 500 mln. JAV dolerių pagalbą Centrinės Afrikos Respublikai, norėdamos padėti šaliai atsigauti po daug mėnesių nesiliaujančio smurto tarp skirtingų konfesijų, pirmadienį pranešė vienas Europos Sąjungos pareigūnas.

Šalys donorės „mobilizuoja savo pastangas, kad baigtųsi ši krizė..., kuri taip ilgai buvo ignoruojama“, – sakė ES tarptautinės pagalbos komisarė Kristalina Georgijeva po ES ir Jungtinių Tautų organizuoto susitikimo Briuselyje.