Vis dėlto Briuselis nesuteikė didelės reikšmės šiems nutekinimams, kuriuos pavadino antraeiliais.

Naujame nutekintame įraše, kuris buvo paskelbtas internete, viena aukšto rango ES pareigūnė esą aptarinėja situaciją Ukrainoje ir nesutarimus su Vašingtonu, ypač – dėl sankcijų Kijevui.

Catherine Ashton vadovaujamos Europos išorės veiksmų tarnybos aukšto rango pareigūnė Helga Schmid sako, jog „amerikiečiai vaikšto ir pasakoja žmonėms, kad mes per silpni, o jie yra griežtesni dėl sankcijų“.

Tačiau C. Ashton iš tiesų yra „tame pačiame puslapyje“ ir tik nori parengti sąlygas, sako ta diplomatė ES ambasadoriui Ukrainoje Janui Tombinskiui.

„Turėtumėt žinoti, jog mus tikrai neramina tai, kad amerikiečiai vaikšto minėdami mus ir užtraukdami mums gėdą“, - tame įraše sako H. Schmid.

Pirmajame nutekintame įraše amerikiečių aukščiausio rango diplomatė Europos reikalams Victoria Nuland pavartojo nešvankybę, kalbėdama apie ES atsaką į krizę Ukrainoje, per kurią Vašingtonas ir Briuselis atsidūrė diplomatinėje priešpriešoje su Kijevu ir Maskva.

„Dėjom ant ES“ (angl. Fuck the EU),“ sakė V. Nuland per pokalbį telefonu su JAV ambasadoriumi Kijeve Geoffu Pyattu (Džefu Pjatu), kuris buvo slapta įrašytas ir vėliau paskelbtas portale „YouTube“ su titrais rusų kalba.

V. Nuland žurnalistams Kijeve penktadienį po derybų su opozicijos atstovais ir prezidentu Viktoru Janukovyčiumi nepaneigė įrašo autentiškumo, tačiau atsisakė jį komentuoti.

„Nekomentuosiu privataus diplomatinio pokalbio“, – sakė diplomatė, kuri yra JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Europos ir Eurazijos reikalams.

„Tai išties įspūdingi žvalgybos darbo metodai. Garso įrašo kokybė labai gera“, – pridūrė ji.

Dėl paviešinto pokalbio kilęs triukšmas iškėlė rimtų klausimų dėl diplomatinių atstovybių Kijeve saugumo standartų ir dėl tikėtino diplomatinio ryšio linijų pasiklausimo, kurį gali vykdyti rusai ar ukrainiečiai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)