Debatus dėl sankcijų ateinantį ketvirtadienį ir penktadienį 28 valstybių lyderių susitikime iniciavo Italija, taigi, sankcijos nebuvo pratęstos, kaip buvo planuota, per ES ambasadorių susitikimą praėjusią savaitę.

ES taiko plataus masto sankcijas Rusijos bankininkystės, naftos ir gynybos sektoriams nuo 2014 metų liepos, kai virš Ukrainos buvo numuštas Malaizijos oro linijų lėktuvas. Manoma, kad jį numušė Rusijos palaikomi prorusiški separatistai rytinėje Ukrainoje.

„Kaip suprantu, tai spręs Europos Taryba vėliau šią savaitę, kaip visada būna, kai kalbama apie sankcijas Rusijai“, – ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini užsienio reikalų ministrų susitikime sakė žurnalistams.

„Nematau didelių problemų jokioje iš valstybių narių, kad būtų priimta politinių sprendimų“ dėl sankcijų pratęsimo, sakė ji.

Nors Europos Taryba, kuriai priklauso ES lyderiai, visada turi galutinai patvirtinti sprendimus dėl sankcijų, preliminarus sprendimas dažniausiai yra iš anksto priimamas ambasadorių arba ministrų lygmeniu.

Italija, viena pagrindinių Rusijos prekybos partnerių Europoje, praėjusią savaitę pareiškė, kad nori išlaikyti atvirus komunikacijos su Maskva kanalus, nepaisant Ukrainos krizės.

ES šalys seniai nesutaria dėl ekonominių sankcijų, nesutarimai vėl išryškėjo pastaraisiais mėnesiais, Briuseliui ir Vašingtonui mėginant įtraukti Rusiją į siekius užbaigti karą Sirijoje.

ES taip pat ėmėsi kelionių draudimo ir sąskaitų įšaldymo priemonių prieš Rusijos ir Ukrainos asmenis, remiančius prorusiškus kovotojus Ukrainoje, taip pat sankcijų prieš tuos, kurie prisidėjo prie Rusijos įvykdytos Krymo aneksiją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)