Diskusijos dėl santykių su Rusiją buvo ilgos, karštos ir atkaklios. ES lyderiai pripažino, kad tik reaguoja į agresyvius Rusijos veiksmus, o Kremliaus tikslas – silpna Europa. Vadovams pirmininkaujantis Donaldas Tuskas sako, kad padėtis vertinama blaiviai, be jokių iliuzijų.

„Lyderiai pabrėžė visas Rusijos veikimo sritis: nuo oro erdvės pažeidimų, dezinformacijos kampanijų, kibernetinių atakų, kišimosi į Europos Sąjungos ir ne tik politinius procesus, iki hibridinių priemonių Balkanuose, lėktuvo MH17 numušimo tyrimo. Remiantis šiais pavyzdžiais, aišku, kad Rusijos strategija yra susilpninti Europos Sąjungą“, – sakė Europos Vadovų Tarybos Pirmininkas D. Tuskas.

Tačiau kaip atgrasyti Rusiją nuo kišimosi – nesutarė. ES lyderiai griežtai pasmerkė Sirijos režimą ir pabrėžė Rusijos, atakas Alepe, tačiau žodžio „sankcijos“ išvengė. Tik pažymėjo, kad svarstomos visos priemonės, jei atakos prieš civilius Sirijoje tęsis.

Bet kokioms užuominoms apie galimas sankcijas Rusijai priešinosi Italijos premjeras Matteo Renzi. Būtent jis dar prieš pusmetį iniciavo diskusiją apie santykius su Rusija, tikėdamasis švelnesnio bendrijos tono. Mat Rusijai dar galioja sankcijos dėl karo Rytų Ukrainoje eskalvimo ir Krymo aneksijos.

„Dokumente aiškiai teigiama, kad turime naudoti visas spaudimo priemones, kad būtų pasiektas susitarimas. Sunku įsivaizduoti, kad tai gali būti susiję su sankcijomis Rusijai“, – pabrėžė Italijos premjeras.

Tačiau kokios tos spaudimo priemonės – neaišku. Iki šiol Rusija negirdėjo ir griežtesnių Bendrijos pagrūmojimų. Tad Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai pabrėžia, kad neatmetamos jokios priemonės, tarp jų – ir sankcijos.

Tuo metu Jungtinės Tautos viliasi penktadienį, per vadinamąją humanitarinę pauzę Alepe, pradėti evakuoti nukentėjusiuosius iš sukilėlių kontroliuojamos rytinės miesto dalies. Rusija ketvirtadienį paskelbė pratęsianti humanitarinę pauzę 24-ioms valandoms, iki penktadienio popietės.

„Nežmoniški bombardavimai“

M. Renzi, kurio prašymu ES surengė diskusiją dėl Rusijos, teigė, kad prioritetas turi būti „dėti visas įmanomas pastangas, kad būtų pasiektas taikos susitarimas Sirijoje“.

„Manau, kad nebūtų jokio tikslo įterpti užuominų apie sankcijas, jei likusi pareiškimo dalis būtų tai, dėl ko pirmadienį susitarė užsienio reikalų ministrai“, – sakė jis žurnalistams.

Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai taip pat palaikė idėją svarstyti sankcijų galimybę, kai trečiadienio vakarą Berlyne susitiko derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel po susitikimo sakė, kad ES „negali toleruoti šių nežmoniškų bombardavimų“.

„Jei toks smurtas tęsis, žinoma, imsimės visų įmanomų priemonių į tai reaguoti“, – sakė ji per spaudos konferenciją.

A. Merkel pridūrė „Manau, tai buvo gana platus susitarimas dėl strateginių variantų dėl Rusijos.“

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as anksčiau yra sakęs, kad „visos galimybės yra atviros, kol nebus paliaubų, kurių būtų laikomasi, ir kol bus norima sugriauti Alepą – kankinių miestą“.

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May. atvykusi į pirmąjį savo ES viršūnių susitikimą nuo birželį vykusio referendumo, kuriuo nuspręsta trauktis iš Bendrijos, palaikė „stiprų ir vieningą“ Europos požiūrį į „pasibjaurėjimą keliančius žiaurumus“ Sirijoje.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas prisijungė prie besipiktinančiųjų ir pareiškė, kad Aljansas baiminasi, jog rusų lėktuvnešių kovinė grupė, keliaujanti į Siriją gali prisijungti prie Alepo puolimo.

„Esame susirūpinę, kad Rusijos lėktuvnešio grupė gali remti karines operacijas Sirijoje tokiais būdais, kurie didins žmonių ir civilių kančias“, – sakė J. Stoltenbergas NATO būstinėje Briuselyje.

Maskva yra Basharo al Assado pagrindinė sąjungininkė ir atėjo jam į pagalbą praėjusiais metais, kai sukilėliai pradėjo stiprinti savo pozicijas Sirijoje.

Dvi dienas trunkančio viršūnių susitikimo Briuselyje dienotvarkėje klausimas dėl santykių su Rusija atsirado dar prieš kelis mėnesius, kai buvo tikimasi padaryti pažangą dėl padėties Ukrainoje.

Vėliau atmosferą aptemdė gilėjanti Sirijos krizė, o trečiadienį Berlyne vykusios derybos su V .Putinu neatnešė jokių rezultatų.