„ES lyderiai sutiko pereiti prie „Brexit“ derybų antrosios fazės. Sveikinimai PM @theresa_may“, – sakoma Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko „Twitter“ žinutėje, turint omenyje Britanijos premjerę Theresą May.

Šis leidimas yra sveikintinas padrąsinimas Th. May, anksčiau šią savaitę pralaimėjusiai svarbų balsavimą parlamente, įpareigojantį leisti įstatymų leidėjams priimti galutinį sprendimą dėl „Brexit“ sutarties prieš Britanijai paliekant ES 2019 metų kovą.

Premjerė pasveikino ES lyderių sprendimą ir padėkojo D. Tuskui bei Europos Komisijos pirmininkui Jean'ui-Claude'ui Junckeriui.

„Ši diena yra svarbus žingsnis kelyje į sklandų ir tvarkingą „Brexit“, taip pat kuriant mūsų glaudžią ir ypatingą ateities partnerystę“, – sakoma Th. May tviterio žinutėje.

Penktadienį vykusiose ES lyderių diskusijose Th. May nedalyvavo – ji išvyko namo ankstesnę dieną.

Praėjusią savaitę abi pusės pasiekė proveržį derybose ir sutarė, kad kol kas padaryta pakankama pažanga „Brexit“ derybų pirmoje dalyje, kurioje buvo sprendžiama dėl Britanijos skyrybų sąskaitos, Airijos ir Šiaurės Airijos sienos statuso bei svetur gyvenančių ES ir Britanijos piliečių teisių po „Brexit“.

Tačiau ES nori pabrėžti, kad nors derybos dėl santykių po „Brexit“ klausimais prasidės sausio mėnesį, kalbėtis dėl prekybos nebus pradėta iki kovo, nes Europos Sąjungai reikia daugiau aiškumo dėl Britanijos tikslų po išstojimo 2019 metais.

„Stipri politinė veikėja“

Leidimas pradėti derybas dėl prekybos leis premjerei Th. May lengviau atsipūsti, po praėjusios savaitės pralaimėjimo per svarbų balsavimą parlamente, dėl galimybės įstatymų leidėjams suteikti paskutinį žodį dėl „Brexit“ susitarimo.

Ketvirtadienį per vakarienę Briuselyje Th. May pasakė kalbą, sulaukusią ES lyderių plojimų, bet jie taip pat sakė, kad Jungtinė Karalystė turi kuo greičiau išdėstyti savo pageidavimus.

Nyderlandų premjeras Markas Rutte pareiškė, kad Th. May yra „stipri politinė veikėja“ ir kad jos nereikėtų nuvertinti.

„Du dalykai dabar yra labai svarbūs. Pirmiausia praėjusio penktadienio rankos paspaudimą turime paversti teisiškai įpareigojančiu susitarimu, – sakė premjeras. – Be to, JK turi pateikti savo norus ir idėjas apie tolimesnius santykius su ES.“

Maltos premjeras Josephas Muscatas sakė, kad „visi yra dėkingi“, nepaisant nerimo ES dėl nepastovios Londono pozicijos.

J.-C. Junckeris anksčiau penktadienį pažymėjo, kad „kai kurie mūsų, tarp jų ir aš, manome, kad jos milžiniškos pastangos turi būti pripažintos“.

Vis dėlto jis perspėjo, kad tolesnis derybų etapas „bus daug sunkesnis negu pirmoji fazė, o pirmoji fazė buvo labai sunki“.