„27 ES valstybių narių lyderiai sakė esą „visiškai pasiryžę išlikti vieningi“, – teigė Europos Vadovų Tarybos prezidentas Donaldas Tuskas.

Jie susitiko nedalyvaujant Britanijos ministrui pirmininkui Davidui Cameronui, kuris vėlai antradienį išskrido iš Briuselio.

ES lyderių teigimu, jei Britanija nori ir toliau, palikusi Sąjungą, naudotis bendrąją rinka, turės sutikti su tuo, kad ES piliečiai ir toliau galės atvykti į Britaniją. Tai pagrindinis dalykas, šiuo metu keliantis nerimą. Britanijai balsavus už pasitraukimą iš bloko, kilo nerimas dėl migracijos iš vargingesnių ES šalių.

Lyderiai atkakliai tvirtino, kad keturios laisvės, svarbiausios Europos vienybei, yra nedalomos: laisvas žmonių, paslaugų, prekių ir finansų judėjimas.

Trečiadienį ES lyderiai daugiausia dėmesio skyrė tam, kaip susitvarkyti su situacija žemyne, kai Britanija palieka Sąjungą. Kitos ES šalys sulaukia raginimų rengti referendumus dėl pasitraukimo iš ES.

Kitą viršūnių susitikimą ES lyderiai surengs Bratislavoje rugsėjo 16 dieną. Jame nedalyvaus Britanija, bus siekiama toliau aptarti Britanijos sprendimo pasekmes.