"Šis viršūnių susitikimas vyks svarbiu momentu mūsų santykiuose, - sakė ES vadovų tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy. - Dabar atsiveria nauja istorinė galimybė pasiekti proveržį ES ir Ukrainos santykiuose."

ES pranešime taip pat sakoma, kad šis viršūnių susitikimas "vyks lemiamu momentu".

Abi pusės tikisi jau ateinantį lapkritį pasirašyti politinį paktą - asociacijos sutartį, taip pat laisvosios prekybos sutartį, nors kelis mėnesius vyko įnirtingi ginčai dėl žmogaus teisių padėties Ukrainoje, ypač dėl buvusios premjerės Julijos Tymošenko ir kelių buvusių jos ministrų kalinimo.

Kijevui nuteisus ir pasiuntus už grotų 2004 metų Oranžinės revoliucijos lyderę už įgaliojimų peržengimą smarkiai pablogino santykius su Vakarų šalimis, o V.Janukovyčius buvo kaltinamas manipuliuojantis teismais, kad pašalintų savo pagrindinę politinę priešininkę.

V.Janukovyčius sakė, kad integracija su Europa tebėra Ukrainos prioritetas, tačiau skundėsi, kad Kijevas "nesulaukė jokio palaikymo, netgi jokios užuojautos" iš ES per pastarųjų metų ginčus su Rusija dėl dujų.

Asociacijos sutartis, kuri taptų pagrindu plačiai sutarčiai dėl laisvosios prekybos, buvo inicijuota pernai kovą, nors abiejų pusių santykiai buvo gana įtempti. Šią sutartį tikimasi pasirašyti per ES ir Rytų partnerystės programoje dalyvaujančių šalių viršūnių susitikimą Vilniuje ateinantį lapkritį.

Tačiau pernai gruodį 27 nares turinti Bendrija iškėlė sąlygas šios sutarties pasirašymui, įskaitant reikalavimą imtis teismų reformos ir nustoti taikyti, anot ES, "pasirinktinį teisingumą" politinei opozicijai.

Praeitą savaitę Ukrainos ambasadorius prie ES Kostiantynas Jelisejevas sakė, kad jo šalis nenori prisidėti prie Rusijos vadovaujamos Muitų sąjungos, ir tvirtino, kad "mes norime eiti į Vakarus".

Tačiau neaišku, ar tokios pozicijos laikosi ukrainiečių dauguma.