Oficialūs ES ir Kubos santykiai buvo nutraukti 2003 metais, bet pernai pradėtos derybos dėl jų atkūrimo. Trečiasis derybų turas turėjo įvykti gruodį, bet vėliau buvo atšauktas. Du ankstesni turai buvo surengti rugpjūtį Briuselyje ir balandį Havanoje. Per trečiąjį derybų ratą bus aptartos žmogaus teisių gynimo problemos.

ES lyderiai mėgina atversti naują istorijos puslapį ir pamiršti nesutarimus bei sankcijas po to, kai Havana įkalino 75 aktyvistus, kurie reikalavo daugiau laisvių ir pagarbos žmogaus teisėms.

„Mūsų darbotvarkė koncentruosis ties bendradarbiavimu, taip pat bus aptartos prekybinio ir politinio dialogo galimybės ir pasiruošta kitiems žingsniams. Siekiame sukurti teisinį pamatą deryboms, bendradarbiavimui ir prekybai“, – susitikimo pobūdį nusakė vienas ES diplomatų.

ES nori atkurti santykius su Kuba, nes tikisi tokiu būdu paskatinti prezidentą Raulį Castro imtis įvairių reformų šalyje. Kuba yra vienintelė Lotynų Amerikos šalis, kuri nevykdo politinio dialogo su ES.

Europa įsitikinusi, kad ekonominis bendradarbiavimas su šia komunistine sala gali įvykti tik tada, kai ji pradės gerbti žmogaus teises ir demokratiją. Jei bus pasirašytas susitarimas, galima tikėtis glaudesnių santykių eksporto srityje. Šiuo metu tabakui iš Kubos, kitaip nei Centrinės Amerikos šalims ir Dominikai, taikomas 26 proc. tarifas ES.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)