Rusija privalo suprasti, kad jos interesuose nėra „žlugusi valstybė kaimynystėje“, teigė Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieras Atėnuose, kur antrą dieną vyksta kolegų iš 27 ES šalių pokalbiai.

Intensyvėjant Ukrainos ir Rusijos ginčui dėl dujų kainos, F. V. Šteinmejeris akcentavo, kad Europa turi išlaikyti atviras duris komunikacijai su Maskva, siekiant užsitikrinti Rusijos paramą naujajai valdžiai Kijeve.

„Todėl net vykstant konfliktui tarp mūsų mes privalome kalbėtis su Rusija“, - pažymėjo Vokietijos ministras.

Be kita ko, ES šalių užsienio reikalų ministrai taip pat pabrėžė, jog ateityje laukia dar daugiau problemų ES ir Rusijos kovoje dėl įtakos buvusiose sovietų šalyse.

Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas įspėjo dėl Maskvos "griausmo", jeigu 28 valstybių Bendrija, kaip buvo žadėjusi, pasirašys prekybos ir politines sutartis su Gruzija bei Moldova.

ES ministrai tvirtina, kad Bendrija, nepaisydama Maskvos pykčio, laikosi savo tikslo siekdama padėti rytinėms valstybėms.

Kalbėdamas su naujienų agentūra AFP, Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sakė: „Jeigu mes nedarysime to, ko iš mūsų tikimasi, tada įtampa kils. Deja, tai bus laikoma silpnumu“.

Dvi dienas vykstančiuose neformaliuose pokalbiuose sprendimų priimti neplanuojama, tačiau ministrai paskelbė griežtą žinutę.

Ministrai akcentavo įtampos sumažinimą "bandant įtikinti Rusiją, kaip svarbu yra deeskaluoti situaciją norint užtikrinti dialogą ateityje“, pažymėjo ES vyriausioji užsienio reikalų įgaliotinė Catherine Ashton.

Europa turi „išlaikyti atvirus kanalus politiniam ir diplomatiniam dialogui su Rusija“, pridūrė Graikijos užsienio reikalų ministras Evangelos Venizelos.

Tačiau ES ministrai išlaikė griežtą toną ir pakartojo esantys pasiruošę sugriežtinti sankcijas Rusijai, jeigu Maskva nepademonstruos konkrečių deeskalacijos veiksmų.