Savo sprendimą R.Santorumas oficialiai paskelbė šalia savo vaikystės namų Kabote, Pensilvanijos valstijoje, kur miniai šalininkų pareiškė, jog atėjo laikas „susigrąžinti Ameriką“, ir pažadėjo būti dirbančiųjų klasės interesus atstovaujančiu kandidatu.

„Dirbančioms šeimoms nereikia dar vieno prezidento, susijusio su didžiąja vyriausybe ar dideliais pinigais. Ir šiandien yra ta diena, kai mes pradėsime priešintis“, - sakė R.Santorumas.

Tačiau šįkart jam bus kur kas sunkiau. 57-erių metų R.Santorumui dėl galimybės siekti prezidento posto teks grumtis su mažiausiai 15 įtakingų respublikonų, ir dabar jis laikomas dar silpnesniu varžovu kovoje dėl Baltųjų rūmų nei buvo prieš ketverius metus.

Nors R.Santorumas turėjo nemažai laiko ir naujos medžiagos pasirengti puolimui prieš tikėtiną Demokratų partijos kandidatę Hillary Clinton, jo žinomumas nacionaliniu mastu pastebimai sumažėjo ir dabar jis sutraukia kur kas mažesnes šalininkų minias nei per pirmąją savo kampaniją.

Nors gėjų santuokos jau įteisintos 37 valstijose ir sostinėje Vašingtone, jis toliau griežtai nepritaria homoseksualių asmenų vedyboms ir balandį yra pareiškęs, jog nedalyvautų net jam brangaus žmogaus vestuvėse, jei šis tuoktųsi su tos pačios lyties asmeniu.

R.Santorumas yra griežtas abortų priešininkas ir savo šalininkams sakė, jog tapęs prezidentu „kovotų už principą, kad svarbi kiekviena gyvybė: skurstančiojo, neįgaliojo ir negimusio kūdikio“.

Respublikonų stovykloje R.Santorumui teks varžytis su tokiomis politikos žvaigždėmis kaip senatoriai Tedas Cruzas, Randas Paulas ir Marco Rubio. Tai nauji veidai prezidento rinkimų kampanijoje, tikinantys, jog gali išplėsti tradicinio respublikonų elektorato ribas.

Tarp jo varžovų yra ir buvęs Floridos gubernatorius Jebas Bushas - dviejų buvusių JAV prezidentų sūnus ir brolis, kurio garsi pavardė ir gebėjimas pritraukti lėšas garantuoja jam vietą tarp daugiausiai galimybių laimėti turinčių kandidatų, į kurią R.Santorumas, regis, neturi šansų pretenduoti.

Grumiantis su tokiais varžovais, R.Santorumui gali nepasisekti prasimušti į rugpjūčio 6 dieną numatytus pirmuosius Respublikonų partijos debatus, į kuriuos organizatoriai pakvies tik 10 populiariausių kandidatų.

R.Santorumo padėtis yra rizikinga, nurodo tinklalapis „RealClearPolitics“, kuriame pagal pastarojo meto viešosios nuomonės apklausas jam tarp respublikonų kandidatų skirta 10-oji vieta (2,3 proc. palaikymas).