Anot jo, šis povandeninis laivas – restauruota ir pastebimai patobulinta XX amžiaus 9-ojo dešimtmečio balistines raketas gabenusio povandeninio laivo versija.

Šiandien, kiek gali spėti stebėtojas iš šalies, „Podmoskovje“ ketinama skirti naują misiją. Tiesą sakant, net ne vieną. Tai ir išskirtinai moksliniams ir tyrimų tikslams skirtas laivas, ir žvalgybos misijų vykdymui puikiai parengtas povandeninis šnipas, taip pat puiki transporto priemonė desantiniams bei tuo pačiu – „plaukiojanti bazė“, globojanti nedidelius povandeninius laivus ir bepiločius. Deja, tiksliai įvardyti šiam povandeniniam laivui skirtą užduoti gali tik Kremlius ir būsimasis jo ekipažas, teigiama straipsnyje.

Kaip teigia straipsnio autorius, akivaizdu viena – tai naujausias Rusijos bandymas sustiprinti savo karinį jūrų laivyną ir vėl mesti iššūkį Jungtinėms Valstijoms didžiausiuose pasaulio vandenyse.

1999 metais Kremlius priėmė sprendimą kardinaliai atnaujinti šį povandeninį laivą – atgyvenusios „Podmoskovje“ raketų paleidimo sistemos pakeistos nauja šiandieninius lūkesčius slaptoms misijoms atitinkančia įranga.

Taigi paprastas balistinių raketų povandeninis laisvas virto „specialiosios paskirties“ povandeniniu laivu, tvirtina autorius.

Anot D. Axe, pačius pažangiausius ir galingiausius specialiosios paskirties povandeninius laivus turi ne kas kitas, o Jungtinės Valstijos. Vienas iš tokių ypatingųjų povandeninių laivų – mįslingasis laivas „Jimmy Carter“.

Kaip rašo straipsnio autorius, tai vienas iš paslaptingiausių Amerikos karinio jūrų laivyno turimų laivų, apie jį žinoma labai mažai: tik tiek, kad šis laivas naudojamas ilgoms misijoms vandenyno dugne, kur narai ir robotai ant povandeninių ryšių kabelių tvirtina „blakes“. Šaltojo karo metais amerikiečių povandeniniai laivai be didesnių problemų įveikdavo sovietų gynybos sistemas ir gaudavo prieigą prie Maskvos ryšių tinklų.

Trumpiau tariant, Rusijos atsargos admirolas Viktoras Kravčenka per interviu vienam rusų naujienų portalui pareiškė, kad NATO ir dabar seka Maskvą.

Jis teigia, kad pagrindinė „Podmoskovje“ užduotis bus mažo povandeninio laivo, aprūpinto branduoliniu varikliu, transportavimas. Esą toks mažas laivas galės nerti iki pat dugno ir surinkti „blakes“.

Kitas atsargos admirolas Valentinas Selivanovas sako, kad toks mažas povandeninis laivas galės gana lengvai palikti ir savų „blakių“.

Ekspertas iš Amerikos Normanas Polmaras tokias kalbas atmeta: „Rusai turi labai mažai povandeninių kabelių, prie kurių dar galima prisijungti, labai mažai“. Nepaisant to, eksperto teigimu, nuvertinti „Podmoskovje“ taip pat nevertėtų.

Jis paaiškino, kad ne kartą lankėsi biuruose, kur kuriami Rusijos povandeniniai laivai: „Galiu patvirtinti, kad tų žmonių mąstymas labai novatoriškas – mes apie tokius dalykus net nepagalvotume“.

Prieš „Podmoskovje“ pradedant slaptąsias misijas, Kremlius privalo baigti laivo statybos darbus. Šis procesas trunka jau 16 metų ir visai gali būti, kad niekada taip ir nepasibaigs, akcentuoja straipsnio autorius.

Laivų statybai ir renovacijai reikalingas stabilus ilgalaikis finansavimas, paaiškino įtakingas karybos analitikas Ericas Wertheimas. Vieša paslaptis, kad Rusijos ekonomikai dėl stabilumo kyla rimtų bėdų.

Kad ir kaip ten bebūtų, E. Wertheimas prognozuoja, kad Kremlius visgi pasistengs užbaigti „Podmoskovje“ darbus: „Jie tikrai nenorėtų atsisakyti galimybės rinkti žvalgybinę medžiagą“.