Skyriuje apie Rusiją sakoma: "Be to, kad griūva infrastruktūra ir daug metų nepaisoma ekologijos, gyventojų mažėjimui pražūtingą poveikį daro pereinamojo laikotarpio reiškiniai, tokie kaip alkoholizmas, širdies ir kraujagyslių ligos, narkotikų vartojimas ir vis prastėjanti sveikatos apsauga".

Laikraštis "The Washington Post" praneša, kad dokumento sudarytojai pažymi, jog ekonomikos srityje Rusija tikriausiai jau pasiekė savo bendrojo vidaus produkto (BVP) kritimo žemutinę ribą ir pradeda kilti.

"Tačiau, pabrėžia autoriai, iki 2015 metų ji vis dar nesugebės visiškai integruotis į pasaulio finansų ir prekybos sistemą. Net jeigu jos ekonominė raida bus kuo geriausia ir kasmet ekonomikos augimas bus 5 proc., Rusijos BVP iki to laiko sudarys ne mažiau kaip vieną penktadalį Jungtinių Valstijų BVP".

Pranešime prognozuojama, kad JAV iki 2015 metų pirmaus pasaulyje visais atžvilgiais, tačiau įspėjama, kad ir Vašingtonui iškils ir problemų. Tai:

- kuriama "geostrateginė Rusijos, Kinijos ir Indijos sąjunga, kurios tikslas - būti atsvara JAV įtakai";

- suirsiantis Amerikos ir Europos aljansas (kilus politiniams nesutarimams, prekybos ginčams ir konfliktams dėl to, kaip reikia spręsti pasaulio saugumo problemas).

Bendra išvada, kurią prieina pranešimo sudarytojai, yra ta, kad iki 2015 metų grėsmė Jungtinių Valstijų saugumui bus net didesnė nei buvo šaltojo karo metais.