Prezidentas 1973 metų rugsėjo 11-ąją, esant "ekstremalioms sąlygoms", nusprendė pasitraukti iš gyvenimo, "kad nebūtų žeminamas ar dar ko nors nepatirtų", sakė politikė. Ji teigė dabar laukianti tolesnių, be kita to, balistinių autopsijos rezultatų.

Gegužę pradėtos autopsijos trukmė yra trys mėnesiai. Socialistas S. Allende po trejų valdymo metų mirė per generolo Augusto Pinocheto surengtą perversmą, kai karinė aviacija atakavo tankų ir karių apsuptus prezidento rūmus.

Žinybos tada paskelbė skrodimo išvadas, kad 65 metų prezidentas pats paleido sau kulką į galvą.

2008-aisiais teismo medicinos ekspertas Luisas Ravanalas, remdamasis po S. Allende mirties darytos autopsijos išvadomis, rašė, kad jo sužeidimai nepatvirtina tezės, kad jis nusišovė pats.

Čilės žurnalistas Camilo Tauficas, rašęs knygą apie pučą, tikina, kad S. Allende "buvo padėta nusižudyti". Pasak jo, mirtiną šūvį paleido asmens sargybinis, kai prezidentas, mėgindamas nusižudyti, tik susižeidė.

Po S. Allende mirties A. Pinochetas įvedė šalyje karinę diktatūrą, kuri baugėsi tik 1990-aisiais. Per tą laiką buvo nužudyta arba iki šiol dingusiais laikoma maždaug 3 tūkst. 100 žmonių.

91 metų A. Pinochetas mirė 2006-aisiais. Jis niekada nebuvo nuteistas.